Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи извънредни избори за Национално събрание – институцията, която е доминирана от дясната опозиция. Конгресът е единственият орган, признат за законен от повечето западни държави.

Николас Мадуро, снимка: БГНЕС

Николас Мадуро, снимка: БГНЕС

Опозицията, водена от Хуан Гуайдо и Енрике Каприлес, спечели изборите за Национално събрание през 2015 г. и следващият вот трябва да се проведе през 2020 г. Мадуро не назова точна дата за изборите, макар че в предишни изявления уверяваше, че ще ги насрочи по-рано. Опозицията настоява за предсрочни избори за президент.

Хуан Гуайдо

Хуан Гуайдо

САЩ и повечето западни държави признаха Гуайдо, който е председател на Събранието, за легитимен временен президент на Венецуела. Засега обаче опозицията не може да си осигури подкрепата на армията, за да разполага с мощен лост за натиск върху Мадуро.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Междувременно Конституционното събрание на Венецуела, съставено от лоялни на Мадуро хора, удължи мандата си до края на 2020 г. Органът, който бе учреден през 2017 г, има правомощия да приема закони, които отменят действието на нормативни актове, приети от Националното събрание. Опозицията определя Конституционното събрание като противоречащо на конституцията.


Leave A Reply