Управляващата партия ГЕРБ води с два процента пред опозиционната БСП. Това сочат последните данни от проучването на социологическата агенция „Маркет Линкс”, които бяха представени тази сутрин по бТВ. „През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите“, обясни Добромир Живков. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов. „Когато премиерът излезе и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват”, посочи социологът. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.
61103104_2441107089450680_7144593039363670016_o

Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. Петата партия е „Демократична България”, а четвъртата ВМРО, като преди тях на трето място е ДПС. Според проучването ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП – 27,5%, ДПС – 6,9%, ВМРО-БНД – 5,7%, „Демократична България“ – 4,7%. По данните от проучването на „Маркет Линкс” избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за Европейски парламент или над 35%.

снимка: Depositphotos/Vepar5

снимка: Depositphotos/Vepar5

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването. След скандалите „Апартаментгейт” и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили отрицателно на въпроса: „Има ли контрол за изразходването на евросредствата?”. В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри.

снимка: windeurope.org

снимка: windeurope.org

„Оценката на работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3“, обясни социологът. По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в Европарламента.


Leave A Reply