Към момента няма информация за прелели язовири и реки. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с активираното оперативно звено заради обилните валежи в страната, предаде „Фокус“.

„Тази сутрин в 8.45 е активиран щабът за наблюдение. Очаквам актуална информация след около един час. Информацията към сутринта, от язовирите, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите, това са големите и значими язовири, е че няма никъде преливане“, посочи той. „На критичните точки на реките също няма преливания. Това е информацията от 9.00 часа. В 12.00-12.30 очаквам да имам обобщена информация. Два пъти дневно ще даваме информация – по обяд и след 16.00 часа. Ще има непрекъснато наблюдение“, добави Димов. По думите му към момента служителите от басейновите дирекции са на критичните точки, за да наблюдават ситуацията.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

„Това, което знаем, е че в Южна България, около Пловдив, е най-сериозно положението. Ние следим постоянно прогнозите и сме в контакт с НИМХ. Очаква се валежи да има и в Северозападна България, така че там, където има прогноза, там са и наблюденията. Ресурсът, с който разполагаме на терен и хората там докладват за ситуацията“ поясни министър Димов.

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

Кризисният щаб в Пловдив е реагирал своевременно и бързо. Тази сутрин градът е отводнен, а пловдивчани са стигнали безпроблемно до работните си места, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Маринов инспектира създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи. На място е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.navodnenie-Plovdiv

Редица улици и булеварди бяха наводнени. Десетки граждани се наложи да бъдат евакуирани. Много бяха закъсалите по улиците автомобили. Водата влезе в магазини, офиси, приземни етажи на жилищни сгради. Отводнявани бяха четири болници в града. Маринов отбеляза, че над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя. Само половин метър вода само ни делеше от заливане на всички елтабла при управлението на НКЖИ в града, които да доведат до изключване на напрежението по линията. Но се справихме отлично, заяви Маринов.

Службите остават бдителни и готови за реакции, съобщи той и отбеляза, че се очакват нови валежи по прогноза.


Leave A Reply