Няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с позиция на вицепремиера Красимир Каракачанов, че смесената комисия на София и Скопие по историческите въпроси не работи, предаде „Фокус“.България Македония знаме

„Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване“, заяви Захариева. Тя посочи, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

Никола Димитров

Никола Димитров

От своя страна, външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес. „Искам да апелирам за мъдрост. Когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум“, каза той в отговор на изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята.


Leave A Reply