Община Стрелча остава в бедствено положение. Втори ден в града няма питейна вода. Ще бъдат осигурени водоноски заради спряно водоподаване след пороите. Вчера кметът издаде заповед за извънредната ситуация след порои, които разрушиха водопроводната мрежа в града. Единственият водопровод в района е замърсен с тиня и кал след пороите от последните дни. Прогнозите на експертите в общината са бедственото положение да остане в сила до 17 юни, когато се надяват водопреносната мрежа да заработи нормално.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

„Стрелча не помни такава бедствена ситуация“, каза кметът на Стрелча Стойно Чачов във връзка с обявеното бедствено положение пред бТВ. „Подсигурена е минерална вода за всички наши съграждани, включително и за гостите на града. Тя е позиционирана в сградата на общинската администрация. Ще бъдат поставени и две водоноски“, обяви той. „За съжаление, получаваме над 100 сигнала на ден от притеснени граждани и от хотелиерския бизнес, защото Стрелча е курортен град и това е основен поминък. Нормално е хората да са наистина много притеснени“, коментира кметът на града.

Стойно Чачов, кмет на Стрелча

Стойно Чачов, кмет на Стрелча

„Основният проблем на нашия град е водопроводът, който е дълъг около 7 км, и вододайната зона. Вследствие на валежите се получи затлачване на този водопровод и за съжаление, ние нямаме друга алтернатива, с която да водоснабдяваме града. Затова пуснахме сигнали до няколко институции за спешно съдействие и финансиране поне на тази част, която е в бедствена ситуация“, обясни Чачов. Той отбеляза, че е възложил на лицензирана проектантска фирма още днес да се качи на терен и да проектира, за да има яснота за финансовите параметри на необходимата помощ.

снимка: 5gmedia.bg

снимка: 5gmedia.bg

Директорът на ВиК-Стрелча обясни, че след поройните дъждове от последните дни нивото на водата в района на водохващането се е повишило с повече от 1 метър над съоръженията. Влачените от водата тиня, пясък и дърва са нахлули в съоръженията и в момента те са почти неизползваеми, нуждаят се от основно почистване и дезинфекция, което ще отнеме около седмица.


Leave A Reply