Украйна и Европейската комисия могат да проведат тристранни консултации по газовите въпроси през втората половина на септември. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак на обща пресконференция в Москва със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович с ресор Енергиен съюз.газ

И Новак, и Шефчович изразиха надежда, че наесен ще бъде решен въпросът с руските газови доставки за Евросъюза през Украйна. Ще припомня, че настоящият транзитен договор изтича в края на годината. Александър Новак заяви, че Русия е готова да продължи транзита при настоящите условия, както и да възобнови преките доставки за Украйна. Той изтъкна още, че Русия е потвърдила готовността си да доставя газ на Украйна на по-ниска цена от сегашната, както и готовността на „Газпром“ да сключи споразумение с „Нафтогаз Украйна“ за текущите съдебни дела. По-рано Киев заяви, че не е съгласен с установените цени и е готов да обсъжда отстъпки само чрез посредничеството на Европейската комисия.

Марош Шефчович каза, че проектът за газопровод „Северен поток 2“ трябва да отговаря напълно на приетата през февруари нова европейска газова директива. „Готови сме да информираме както компанията „Норд Стрийм“, така и германския регулатор как трябва да изпълняват тази газова директива“, уточни словакът. Александър Новак увери на свой ред, че проектът „Турски поток“ ще съответства на европейското законодателство.


Leave A Reply