Руските системи за противоракетна отбрана С-400 пристигат в Турция още в началото на месец юли. Това стана ясно от изявление на президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Преди ден той се срещна с руския президент Владимир Путин по време на форум в Таджикистан. На този фон САЩ заплашиха, че Анкара ще бъде изтеглена от програмата за изтребителите Ф-35, ако продължи по план с покупката на С-400.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че очаква руските системи за противоракетна отбрана С-400 да започнат да пристигат в Турция през първата половина на юли. Ердоган коментира доставките на руското снаряжение ден след срещата си с Владимир Путин в Таджикистан. Президентът на Турция подчерта, че сделката с Москва е приключен въпрос и темата за отказ от страна на Анкара не е на дневен ред. Южната ни съседка е под засилен натиск от страна на САЩ да не използва С-400. Системата не е съвместима с изтребители Ф-35, част от силите на НАТО.

турция
Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан обяви този месец как Турция ще бъде изтеглена от програмата за американските изтребители , ако Анкара не промени курса на плановете си за закупуване на ракетните системи. Ердоган подчерта, че ще обсъди въпроса с президента на САЩ Доналд Тръмп, когато разговарят на срещата на върха на Г-20. Форумът ще се проведе в японския град Осака на 28 и 29 юни.


Leave A Reply