Ако процедурата за избор на главен прокурор тръгне да се изкривява, съм си оставил правото да предложа кандидатура. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в „Тази сутрин“ по бТВ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с отказа му да предложи кандидат за главен прокурор, Кирилов коментира: „Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Тук изпълнителната власт, конкретно министърът на правосъдието би следвало да се въздържа в максимална степен. Помислете как би се възприела една кандидатура представена от министър на правосъдието. Тя веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство“, каза Кирилов.

„Запазил съм си правото и винаги правя уточнение, за да има една нормална процедура. Ако тя тръгне да се изкривява по някакъв начин, си оставям вратата отворена. Тя е отворена и съобразно закона“, допълни министърът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Попитан дали президентът не се опитва да влияе на процедурата за избор на главен прокурор с кръглата маса, която организира, министърът на правосъдието посочи, че е малък да оценява инициативите на президент и премиер. „Ще кажа следното: всяка една от другите институции трябва да прояви една въздържаност в тази процедура. Пак казвам, за да не остане нюанс, съмнение, че някой се опитва да зарази или предреши процедурата“, добави Кирилов. Той посочи, че няма проблем в процедурата. „Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.“, категоричен бе министърът на правосъдието.


Leave A Reply