„Атентат“ срещу базисните постижения на българската демокрация -така БСП определи действията на ДПС и ГЕРБ по повод финансирането на политическите партии.

„Кой утре ще определя листите с кандидатите за кметове и общински съветници – партиите или контролиращите ги олигарси? Това е истински атентат към някои от базисните постижения на българската демокрация. БСП е единствената партия, която стои срещу него.“, питат от левицата.

Пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която са били обсъдени предложенията за финансирането на партиите. На нея ДПС и ГЕРБ са постигнали съгласие за промени в законодателството, с които партиите да могат да приемат дарения от юридически и физически лица при стриктни правила на отчетност и прозрачност.

Крум Зарков

Крум Зарков

По думите на Зарков „днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за един лев субсидия.“
Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите. Ставало е дума за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на политическите субекти. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната“, обяви Зарков, цитиран от БТА.

 

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без обаче да се наруши независимостта на политическите субекти. Категорично ще се противопоставим на всеки опит да се вкарат частни интереси в политическия живот. Ние трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме“, коментира още депутатът от БСП.


Leave A Reply