Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова във връзка с промените в Закона за здравето, предаде „Фокус“. Дариткова

„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни Дариткова.

„По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали“, каза д-р Дариткова. По думите ѝ на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им. В промените, които приехме току-що, се регламентира и дейността на здравните медиатори. Ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването“, поясни още председателят на Здравна комисия.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Д-р Дариткова направи пояснение по отношение на санкциите. „Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, посочи още д-р Дариткова.


Leave A Reply