Музеите и галериите да се превръщат в „живи“ класни стаи, в които учениците да могат да получават знания в автентична среда. Това е идеята на приза „Училището в музея, музеят в училището“, който се връчва от парламентарната Комисия по образование и наука. Тазгодишният носител е Националният музей „Васил Левски“ в Карлово.

national-museum-vasil-levski-in-the-town-of-karlovo-wide

„Имаме национална програма за подкрепа на партньорството между музеите, галериите и училищата, която е към МОН на стойност 250 000 лв., имаме облекчен административен режим за посещение на децата в музеите и галериите, не се изискват толкова документи, за да може един учител да проведе часа си в музея, галерията или в библиотеката. Това, знаете, че е изключително интересно и ценно за децата и има много по-голям ефект“, заяви Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание.

снимка: www.marymountnyc.org

снимка: www.marymountnyc.org

Общо 15 културни институции са кандидатствали за наградата през тази година, а за приза бяха номинирани 3 от тях. „Амбицията ни е тази награда да продължи да съществува като награда на Комисията по образованието и науката в годините след нас, тоест в следващите мандати това да се превърне в традиция, защото тази подкрепа за тях (музеите) е изключително важна, ролята им за съхраняване на ценностите, за които толкова много говорим“, допълни Милена Дамянова.

20190712030638IMG_5660

Носителят на наградата ще получи още 1000 лв., грамота и книги, посветени на 140-годишнината от Учредителното събрание.


Leave A Reply