Германският канцлер Ангела Меркел започна двудневната си официална визита в Китай, където се срещна с премиера на страната Ли Къцян. Двамата лидери присъстваха на приветствена церемония, последвана от двустранна среща. Но впечатление на събралите се журналисти и дипломатически лица направи факта, че Меркел изслуша седнала химните на двете дърви докато прав до нея стоеше Къцян. Подобно нещо рядко се вижда на официална церемония в Двореца на народа на площад „Тянанмън“ в Пекин, коментираха запознати.

През последните месеци неконтролируемо треперене на германския канцлер на няколко публични церемонии предизвика сериозни опасения за здравето й. 65-годишната Меркел се оправда, че прилошаването й се дължи на обезводняване и всичко е наред.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Но при официалното посещение в Берлин на датския премиер Мете Фредериксен през юли двете дами изслушаха седнали химните на двете страни. 65-годишната Меркел, която е начело на Германия от 2005 г., досега не е имала сериозни здравословни проблеми. От кабинета ѝ не дадоха обяснение за инцидентите с неконтролируемото треперене. Меркел е известна с трудовата си етика и има репутация на по-издръжлива от другите лидери на срещите на върха на ЕС, които често продължават цяла нощ, със способността си да се съсредоточава върху подробностите на сложните дискусии посред нощ.


Leave A Reply