Засилени са мерките на границата с Турция, предаде БГНЕС. Над всички влизащи в страната превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево“ се извършва щателен митнически и граничен контрол. Леките автомобили се проверяват от служители на гранична полиция. На всички камиони се прави проверка с газ-анализатор за наличие на хора в ремаркетата, а тези, при които е невъзможно това, се проверяват с уред, наречен „туптящо сърце“, и скенер.

По рано днес се проведе среща между премиера Бойко Борисов и Мехмет Акарджа, главен прокурор при Върховния съд на Република Турция. Двамата единодушно стигнаха до тезата, че общите усилия между двете държави са единственият ефективен начин за противодействие на тероризма.

Бойко Борисов подчерта, че страната ни полага огромни усилия за справяне с бежанската криза. Тези твърдения са подкрепени и от факта, че вчера (11.04.2016 г.) стана ясно, че на границата ще бъдат изпратени още 300 военни.

Засилените мерки са следствие от кървавия терор в Париж (13.11.2015 г.) и терористичните нападения в Брюксел (22.03.2016 г.), които разтърсиха цяла Европа. България се намира на кръстопътно положение. Няма как да се пропусне фактът, че сме външна граница за ЕС. На изток граничим с Черно море, което има излаз в Украйна, където се води гражданска война, и в Русия, която не пропуска през своята територия бежанци. На югоизток се намира Турция, която единствена стои между нас и Сирия – ядрото на „Ислямска държава“. Разстоянието между България и горещата точка Сирия е по-малко от 2 000 км. От началото на бежанската криза – 2013-та година, до днес през нас са минали стотици хиляди бежанци, от които са заловени само една малка част. Опазването на българските граници е ключово за опазването мира в ЕС.


Share Follow

Leave A Reply