Оглушително ръмжене на мотори завладя центъра на София. Въздухът е тежък, миризмата на бензин се усеща отдалеч. Това се дължи на хилядите мотористи, които днес пристигнаха в столицата от цялата страна. Представители от 32 мотоклуба се събраха на протест пред сградата на парламента. Исканията им са за промяна на новоприетите поправки в застрахователния кодекс, които влезнаха в сила на 1-ви януари тази година. Настояват задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да бъде срочна. Мотивират се с това, че могат да използват моторите си само няколко месеца от годината. Според мотористите този закон е създаден да обслужва нечии интереси. Определят промените като „неприемливи“.

Проблемът с „Гражданската отговорност“ възникна в края на 2015-та година, когато се прие новият кодекс. Мотористите реагираха още тогава като изпратиха отворено писмо до председателя на парламента.

Напомняме, че това не е първият протест. На 22-ри януари мотористи от Варна се събраха на протест пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Те бяха без мотори, за да покажат, че през зимните месеци не могат да ги използват.

Някои от автомобилистите са недоволни от исканията. Според тях не е редно те да плащат целогодишни застраховки „Гражданска отговорност“, а мотористите сезонни. В отговор, протестиращите се обявиха, че ако има законови промени от същите преференциални условия ще могат да се възползват и водачите на автомобили.

Любителите на високите скорости заявиха, че ще има протести, докато гласът им не бъде чут.


Share Follow

Leave A Reply