На заседание на Столичен общински съвет утре ще бъде гласувано поскъпването на цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София. Очаква се цената на еднократно билетче да поскъпне от 1 лв. на 1,60 лв.

Цените на съществуващите досега карти се запазват, според предложението на Центъра за градска мобилност. В момента има 6 вида карти, най-употребяваната е тази от 50 лв, за всички линии за един месец. Предложените промени предвиждат и три нови карти за пътуване: комбинирана месечна карта, важаща за метро и една наземна линия на цена 43 лв, тридневна карта за всички линии на градския транспорт с цена 10лв и туристическа карта с цена от 20 лв. и преференции за посещение на музеи.

Глобите за нередовни пътници също скачат двойно. След като през 2012 година те бяха увеличени с 50% от 10 на 20 лв., сега се предвижда глобата да стане 40лв.

Рязкото поскъпване с 60% предизвика бурни емоции сред софиянци и се очаква утре в 9ч. сутринта да бъде проведен протест пред сградата на СОС на ул.“Московска“33. Неправителствената организация „Спаси София“ също подкрепи протестиращите, като се обърна с призив към кмета на София Йорданка Фандъкова, да вземе пример от своят колега в от Бургас- Димитър Николов, който предвижда въвеждането на електронен билет за 45 мин. с неограничен брой прекачвания за 95 стотинки.

Очаква се да бъде гласуван и план за инвестиция на стойност повече от 20млн. лв в бавената вече с години електронна система за валидиране. Тя ще позволи на софиянци да ползват почасови билети с опция за прекачване. Идея, която отдавна е въведена в Западна Европа и съседните ни столични градове Белград и Скопие, а както вече стана ясно и в Бургас. Не става ясно обаче в какви срокове ще бъде въведена електронната система.

13113Оправданието на зам.кметът по транспорта Любомир Христов за драстичното поскъпване е, че по този начин ще се насърчават софиянци да купуват повече карти за месечен абонамент. За тази цел СОС ще гласува и да се намали цената на годишната карта за всички линии от 500 на 365 лв. За сега се очаква предложенията да бъдат подкрепени единствено от общинските съветници на ГЕРБ.


Share Follow

Leave A Reply