Десетки протестиращи нахлуха в кабинета на президента на Македония и го опустоишха при масови протести в Скопие. Хиляди по улиците.

Протестът в Скопие започна вчера в 18 ч. и е следствие от скандалното решение на президента Георге Иванов за амнистия на политици, бизнесмени и прокурори, разследвани за корупция. Събитията ескалираха след неуспешните опити на протестиращите да преминат полицейският кордон и да достигнат до парламента. Недоволните граждани се насочиха към кабинета на президента и успяха да пробият полицията. Президентският офис е напълно унищожен, като се изгорени документи и мебели вътре. Протестиращите успяха и да счупят прозорците на Министерството на правосъдието и да увредят паркирани коли пред него.

Протестите продължиха цяла вечер. Намеси се и специализираната полиция на Македония, което доведе до ожесточени сблъсъци с протестиращите. Ареструвани са 13 граждани, десетки са ранени, сред които са двама журналисти от местни медии. Журналистът на македонската медия „Плусинфо“ Горан Наумоски е бил откаран в болница, заради удар в главата. Ранени полицаи няма.

По същото време се проведе и контрапротест. Той е организиран от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и са карани хора с автобуси от другите градове в страната. Контрапротестиращите и медиите, близки до властта, твърдят, че демонстрациите срещу Иванов са платени от фондацията на Сорос и опозиционния Социалдемократически съюз и целят дестабилизиране на Македония.

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот. Страната е в остра политическа криза вече повече от година. В началото на 2015 г. лидерът на опозиционната партия Зоран Заев, който присъстваше на вчерашните протести, обвини правителството на Никола Груевски в масово подслушване на над 20 000 души, извършване на тежки корупционни практики, натиск върху съдебната система и контрол над медиите. Последваха масови протести и дори се наложи намесата на чужди дипломати и на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан.

Днес външният министър на България излезе с официална декларация по повод ситуацията в Скопие. Даниел Митов призова всички политически лидери в Република Македония незабавно да възобновят политическия диалог и да потърсят общи решения на създалата се политическа криза, като на първо място се заемат със запазването на обществения ред и вътрешната стабилност. Митов апелира към въздържане от каквато и да е форма на насилие и възможно най-бързо възвръщане на Република Македония към реформите, укрепването на демократичните институции в интерес на всички граждани и връщането на държавата на пътя на европейската интеграция.

Очаква се протестите в столицата на Македония да продължат.


Share Follow

Leave A Reply