Бежанският поток към България не стихва. Случаят със заловените мигранти на българо-гръцката граница е потвърден от Гранична полиция. 19 иракчани са задържани в понеделник край Гоце Делчев.

Всекидневно на границата са спират десетки нелегално преминаващи. Напомняме, че вчера (13.04.2016 г.) бяха заловени 20 афганистанци край Бургас.

Европа е изправена пред непозната до момента заплаха. Балканите са на фронтовата линия.
Сътрудничеството между съседките е от изключителна важност. По този повод във вторник се проведе среща между премиера Борисов и главния прокурор на Турция Мехмед Акараджа.
Двамата единодушно стигнаха до тезата, че общите усилия между двете държави са единственият ефективен начин за противодействие на тероризма.

Правителството гласува все по-засилени мерки за защита на суверенитета. Изпращат се 300 военни на границата ни с Турция и Гърция, в следствие напрежението в някои от бежанските лагери в Северна Гърция. Напрежение обаче има и в съседна Македония, където около 100-на мигранти щурмуваха македонската граница край Идомени. Те са нападали граничната полиция със самоделни оръжия и са съборили защитното съоръжение.

По думи на Красимир Каракачанов хората не вярват, че правителството ще успее да удържи бежанския поток. Доказателство за това са и нелегалните доброволчески отряди, които извършиха незаконен арест край река Резовска. Те породиха серия от дебати в обществото. Политиците ги осъдиха като нарушители на закона. Експерти, като бившия конституционен съдия Георги Марков, реабилитират действията им. Според него са действали законно като се мотивира с чл. 12 от Наказателния кодекс, който гласи ,че „не е общественоопасно деянието, което е извършено, за да се защитят от непосредствено противоправно нападение обществени и държавни интереси.“ Освен това по повод нападенията в Македония, Георги Марков подкрепя тезата, че България я чакат подобни действия.

Правителството стигна до консенсус като стана ясно, че до края на месеца ще бъдат внесени поправки в Закона за МВР, които да регламентират гражданските патрули по границата.


Share Follow

Leave A Reply