Втори ден продължават безредиците в македонската столица Скопие. Протестиращите настояват за отлагане на предвидените за 5 юни парламентарни избори и оставка на държавния глава.

Протестните действия се развиха пред централата на управляващата партия „ВМРО-ДПМНЕ“, правителствената сграда и полицейският участък, където вчера бяха задържани повече от 13 протестиращи и ранени десетки граждани, сред които и 2-ма журналисти от местни медии , известни с критичността си към управляващата партия.

В 18:00 часа снощи пред парламента в Скопие се събраха хиляди противници на решението на президента. Шествието им стигна до централата на управляващата партия, където напрежението ескалира и се стигна до нови сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстрантите опитаха да пробият кордона, младежи с маски хвърляха яйца, бутилки и камъни по полицаите, а органите на реда отвърнаха със сила. Спецчастите се включиха с бронирани машини. Стотици млади хора скандираха „Нема правда, нема мир!“ и „Престъпници ли браните?“.

След като полицията успя да изтласка демонстрантите, безредиците продължиха пред централите на вестник „Република“ и радио „Свободна Македония“, които са известни със своите дългогодишни пристрастия към управляващата партия. Протестиращи успяха да нахлуят в редакцията на вестник „Република“.Най-малко петима полицаи са ранени, а 1 демонстрант е арестуван след вчерашните събития.

За втори ден се проведе и контрапротест, организиран от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, в който са участвали хора докарани от цялата страна с автобуси.

Напомняме ви, че протестите започнаха във вторник, в следствие от скандалното решение на президента Георге Иванов за амнистия на политици, бизнесмени и прокурори, разследвани за корупция. Партията „ВМРО-ДПМНЕ“ управлява държавата вече 10 години. Многократно са се появявали съмнения за корупция, нагласени избори и нарушаване на свободата на словото в Македония. Преди повече от година управлението на Груевски-Иванов постави страната в остра политическа криза. В началото на 2015 г. лидерът на опозиционната партия Зоран Заев, който подкрепя протестите, обвини правителството на Никола Груевски в масово подслушване на над 20 000 души, извършване на тежки корупционни практики, натиск върху съдебната система и контрол над медиите. Последваха масови протести и дори се наложи намесата на чужди дипломати и на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан.

Македонски граничари не допуснаха български журналисти в страната.

Македонските гранични власти отказаха достъп до страната си на трима български журналисти, съобщава вестник „24 часа“. Те са държани на ГКПП повече от 2 часа, след което са получили официални документи за забрана да се влиза в Република Македония. В документа за забрана са изредени десетки членове от македонските закони като мотив, но най-сериозният е, че има съмнения, че ще работят в Република Македония.


Share Follow

Leave A Reply