След като поредица от силни земетресения разрушиха части от Япония през седмицата, в понеделник  катастрофата застигна и Еквадор. В България също имаше трус с магнитут от 4 по скалата на „Рихтер“ в района на Нова Загора.

Силно земетресение с магнитут 7,8 по „Рихтер“ уби десетки души в Еквадор. Броят на жертвите расте непрекъснато, като до сега са потвърдени 273-ма души. Властите обявиха извънредно положение и разположиха около 10 000 войници и 3500 полицаи в засегнатите райони. Спасители и доброволци се надяват, че под рухналите сгради може да има живи хора. Местните жители участват активно в издирванията.

Земетресението удари около 2.58 ч. българско време днес. Най-засегната е северозападната част на южноамериканската държава край тихоокеанското крайбрежие. Епицентърът му е бил на около 170 километра северозападно от столицата Кито. Днес по обед е усетен и вторичен по-слаб трус от 5 по скалата на „Рихтер“.

Междувременно около 100 затворници са избягали от затвор в еквадорската провинция Манаби след земетресението. Някои от тях все още не са заловени, съобщи министърът на правосъдието пред агенция ТАСС.

В България около 10 ч. в понеделник също бе регистриран трус от 4.4 по скалата на „Рихтер“. Епицентърът му е на 3 км. северно от Нова Загора. Час по-късно е последвал и вторичен със сила 2.5 по „Рихтер“. Няма пострадали вследствие на земетресенията. Единствените данни за разрушения са в Нова Загора, където са регистрирани няколко случая на откъртени и паднали части от комини на 5-6 къщи и на историческия музей в града, както и част от топлоизолацията на жилищен блок.

Не са постъпили сигнали за проблеми и инциденти вследствие на труса. Това съобщи за агенция „Фокус“ говорителят на ОД МВР-Сливен Първолета Мадинска.

„Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради“, каза пред БГНЕС кметът на Нова Загора Николай Грозев. Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които са се оплакали. По думите му, всичко е нормално. „Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебния процес“. Няма паника сред хората, категоричен е той.

Напомняме ви, че в четвъртък вечер и събота сутрин имаше две тежки земетресения и в Япония. Епицентърът беше остров Кюшу. Сеизмологичната служба на Япония съобщава, че над 230 вторични труса са регистрирани в южната част на страната за последните два дни. Първото земетресение беше с магнитут 6.5 а второто от събота със 7 по скалата на „Рихтер.“

Загинаха 42 души, а над 1100 са ранени, 208 от тях – тежко. Над 110 000 души са били евакуирани в префектура Кумамото. Около 25 000 войници, пожарникари, лекари и други спасители са мобилизирани в района, където десетки села са били унищожени.


Share Follow

Leave A Reply