„Опасните сгради в района са 300“, коментира кметът на район централен Георги Стамов

Осем месечно бебе пострада в Пловдив заради бюрократична немърливост. Вината за рушащата се сграда си прехвърлят собственикът на имота, общината и Министерството на културата.

Сградата се намира в центъра на града и е паметник на културата. От две години е собственост на Величко Яков. Той твърди, че веднага е започнал процедури за реконструкцията й, но към днешна дата няма издадено разрешение. „Това е паметник на културата, не мога да започна никакви възстановителни дейности, преди да имам разрешение”, заяви пред Нова телевизия Величко Яковa. Получил е документ от Националния институт за паметници на културата за преустройство и реконструкция. На 23-ти март т.г е внесъл проекти, но все още няма отговор. Обяснява си забавянето с тежката бюрократична процедура.

От Инспектората за опазване на националното наследство си „измиват ръцете“ с това, че „ако има обстоятелства, при които сградата става опасна за околните, собственикът е длъжен да уведоми Инспектората, общината, регионалния музей и да предприеме мерки за обезопасяването й“, коментира арх. Стоилка Игнатова.

Опасните сгради само в центъра на града наброяват 300. „За съжаление са много сградите, които не са в добър вид. Люпят се мазилки, администрацията се опитва да бъде максимално ефективна. Пишат се констативни протоколи“, заяви Георги Стаматов, кмет на район централен.

Напомняме, че вчера огромно парче мазилка и част от тухла се срутиха върху детска количка. Детето е с хематом на главата и с охлузвания по лицето. Като по чудо се е разминало без сериозни наранявания, тъй като минути преди инцидента майката е спуснала сенника на количката. Родителите на детето са категорични, че някой трябва да си понесе вината. Извадили са медицинско и са подали жалба в районната прокуратура.


Share Follow

Leave A Reply