Законът за МВР, по-известен като законът „Бъчварова“, отново ще влезе за разглеждане в комисията, след бламирането от ПП на „ГЕРБ“. Очаква се проектът да бъде разгледан отново в пленарната зала след празниците.

В сряда законът мина през правната комисия с 10 гласа „за“ и 9 „против“ в присъствието на министър Бъчварова. В четвъртък комисията за контрол върху спецслужбите в Народното събрание също подкрепи промените. Проектът мина с 9 гласа „за”, 3 гласа „против” и 3 „въздържал се”.

Бившият министър на вътрешните работи Цветанов заяви, че е редно да се чуят всички заинтересовани страни при повторното четене. Според него трябва да има задълбочен обществен дебат преди стигане до консенсусно решение. Това е отсъствало при първото четене.

Законът за МВР, който изкара полицаите на улицата, беше спрян в началото на месеца след като комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента отхвърли законопроекта. Шестимата представители на ГЕРБ, начело с шефа на комисията и на депутатите от партията Цветан Цветанов, гласуваха „за“, но не спестиха остри критики.

Против бяха представителите на БСП – трима души, а от Патриотичния фронт, РБ, АБВ, ДПС и БДЦ се въздържаха. Така с 6 гласа „за“ и 10 – „против“ и „въздържал се“ комисията отхвърли законопроекта на първо четене.

Най-проблемният текст в закона за МВР е намаляването на обезщетението при пенсиониране на служител на МВР от 20 на 12 заплати и намаляването на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни.


Share Follow

Leave A Reply