„Панамските досиета“ са най-голямото изтичане на секретни документи в историята. Информация изтече от една от най-големите офшорни правни фирми, ситуирана в Панама- Моссак Фонсека. Това разкритие показа как влиятелни и богати хора използват данъчния рай на офшорните зони, за да прикриват своето богатство, да перат пари и да укриват данъци. Списъците разкриха и тепърва ще разкриват много имена на известни и влиятелни хора. Сред тях са руският президент Владимир Путин, пакистанският премиер, президентът на Украйна Петро Порошенко, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и министър-председателят на Исландия, който вече подаде оставка след разкритията. Испанският министър на индустрията, енергетиката и туризма също подаде оставка, след като медии разпространиха информация за предполагаемите му връзки с офшорни компании. Твърди се че има и поне 150 български имена в списъците, които тепърва ще излизат.

Мащабите на „Панамската афера“ са световни и засегнати има от всички краища на света. Въпреки това прави впечатление, че липсват известни американци в скандала. При разкритието на повече от 11.5 млн. конфиденциални документи, липсата на американски имена в списъците е странно и поражда спекулации. Любителите на конспирациите развихриха въображението си в редица теории, а част от засегнатите в списъците обвиниха САЩ в пряко участие в разкритията. Руският президент в типичния си стил отговори на обвиненията за негово участие в пране на пари като обвини именно САЩ за поръчител на разкритията, които според него целят да отслабят политически неудобната Русия. Скандалният сайт Уикилийкс също подкрепи теорията на Владимир Путин, като твърди, че Американската агенция за международно развитие (USAID) и фондът на милиардера Джордж Сорос стоят зад изтичането на милиони документи.

Липсата на американски имена е именно един от основните доводи за теорията, че това изтичане е организирано от Щатите за подкопаване на противниците си най-вече в лицето на Путин. Други твърдят , че липсата на американски имена е заради натиск от Щатите при разкриването на документите. В официално изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ тази теория беше отхвърлена.

Отвъд теорията на конспирацията и медийните сензации, може да бъде намерена и чисто логическа причина за отъствието на известни американски имена в изтеклите информации. Истината е, че в досега извадените документи има повече от 200 човека от САЩ, което показва, че все пак има американско участие. Защо обаче са толкова малко и защо няма известни имена? Това може да се дължи на няколко различни причини, които са далеч от популярните теории. Първата причина е, защото все още много малка част от тази огромна база данни е изследвана и тепърва ще излизат още много имена, сред които е много вероятно да има много американци. Друг вариант е просто тази офшорна фирма да не е предпочитана сред американците. Все пак тя не е единствена по рода си.

И като основна и най-вероятна теория за отсъствието на американци може да се посочи фактът, че Щатите са смятани за един вид финансов рай. Със своите гъвкави и автономни структури, корпоративни данъчни облекчения и относително ниска данъчна тежест САЩ се оказва привлекателно място за бизнеса. Нещо повече, щатите Невада и Делауеър предлагат атрактивна правна защита на предприятията, висока степен на анонимност за корпоративни собственици и данъчни структури, които се считат за изключително благоприятни в сравнение с по-голямата част от света. Тези фактори до голяма степен обезсмислят прибягването до офшорни компании от американските инвеститори.

В подкрепа на тези твърдения излиза и статия в „Дойче веле“. „Невада съзнателно залага на имиджа си като място, на което лесно може да бъде укрит произходът на парите“, казва професорът от австралийския университет „Грифит“ Джейсън Шармън пред „Дойче веле“. Нещо повече, щатът Невада дори се гордее с финансовата си политика и нежеланието си да сътрудничи с американските федерални власти. Всъщност миналата година няколко международни организации обявиха САЩ за едно от най-големите данъчни убежища в целия свят. Така че липсата на американски имена в „Панамските документи“ изобщо не е изненада за повечето експерти в областта.

Всичко това дава едно много просто обяснение защо известни политически и бизнес фигури не присъстват в „Панамските документи“. Те просто нямат нужда да си крият парите в офшорни зони, защото си имат данъчен рай вътре в самата държава.

Вероятността да се разкрият известни американски политически и бизнес фигури в предстоящите разкрития е минимална. Всъщност по-изненадващо ще е ако има, отколкото ако няма. Остава да видим.


Share Follow

Leave A Reply