С наближаването на президентските избори слуховете около предполагаемите кандидати се засилиха. В медийното пространство излезе и името на дългогодишни ни посланик в САЩ – Елена Поптодорова.

Елена Поптодорова не е много известно име у нас, но нейната кариера на посланик е високо ценена отвъд океана. Твърди се, че за нея американските ѝ колеги казват, че България не е имала по-добър посланик в Щатите. Поптодорова има 2 назначения на една и съща ключова дипломатическа позиция в рамките на няколко години. Общият ѝ стаж като защитник на българските интереси в САЩ е 11 години. В България политическата ѝ кариера започва като член на БСП, след това става част от движението „Евролевица“. През последните си години в България Елена Поптодорова получи подкрепата на ГЕРБ във външно министерство, където беше посланик за черноморския регион, директор на дирекция „Политика на сигурността“, а от август 2010 г. пое и изключително отговорния пост, който взима до днес.

През февруари 2016 г. се заговори, че ще бъде отзована и на нейно място ще бъде изпратен външнополитическият съветник на президента Росен Плевнелиев – Тихомир Стойчев. Това даде повод за много спекулации относно бъдещето ѝ с оглед наближаващите президентски избори.

Една от най-предполагаемите партии, които ще издигнат кандидатурата ѝ е партията на бившият президент Георги Първанов – АБВ. Логиката следва политическата ѝ кариера в България, която следва главно лявото пространство, както и намерението на АБВ да внесат промени в Конституцията, които да позволят на българи, живели повече от 5 г. в чужбина, да участват във вота за държавен глава. На този етап такава промяна не е реализирана, а изборите наближават.

Не е изключено и други партии да се обявят в нейна подкрепа като Патриотичният фронт, БДЦ, Д21, а защо не и БСП? Това е консенсусна фигура с добър имидж и репутация и може да обедини около себе си доста партии от различния политически спектър. Ако не успеят да се извършат конституционни промени навреме е възможно и да бъде вариант за вице-президент.

Напомняме ви, че досега обявили претенции за кандидат-президентските избори са Жорж Ганчев, фолк певицата Луна и бизнесмените Николай Банев и Веселин Марешки.


Share Follow

Leave A Reply