„Такова понятие като „граждански арест“ не съществува, то е недопустимо и ще се преследва с цялата строгост на закона“, това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. След това той съобщи, че извършителят на т.нар. „арест“ Петър Низамов-Перата е задържан край Елхово за 24 часа, а всички останали участници ще бъдат преследвани от закона, като някои от тях вече са идентифицирани и предстоят още арести.
Румяна Бъчварова излезе по-рано днес в социалните мрежи с остра реакция относно гражданските арести по границата. Във фейсбук тя написа, че “Не може случайни хора, нарекли се “патриоти” да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране.” Според нея “Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции.” Подобни остри мнения изразиха и лидерите на ДСБ и НФСБ.
Радан Кънев написа в социалната мрежа, че действията на доброволните дружини са незаконни и неефективни, а участниците в тях не са имунизирани срещу подкупи и компрометират усилията на властта за справяне с бежанската криза. Валери Симеонов стигна още по-далеч в изказването си, като заяви пред радио “Фокус”, че доброволните отряди са всъщност “мутренски бригади”. Повод за тези остри реакции на родните политици станаха събитията от края на миналата седмица и развитието на темата.
Гражданските отряди за залавяне на бежанци по границата набират все по-голяма популярност, а техният брой и членовете им се умножиха след като ямболският търговец на резервни части за автомобили Динко Вълев се похвали със заниманието си в социалните мрежи. Събитията по границата предизвикаха широк отзвук както в общественото пространство, така и сред политическите кръгове.
В края на миналата седмица стана ясно, че шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов е бил изпратен да награди “Организация за закрила на българските граждани”, която заедно с екип на “Нова телевизия” залови група афганистанци, преминали незаконно българската граница. Това стана повод в петък Българският хелзинкски комитет да изпрати писмо до МВР с призив да не се поощряват гражданските арести по границата.
В неделя премиерът Бойко Борисов също подкрепи гражданските арести, като заяви пред журналисти, че “Всяка помощ, която е за полицията, Гранична полиция и държавата е добре дошла” и всеки, който помогне заслужава само благодарности. След като изказването му предизвика негативни реакции, той промени позицията си, като заяви във фейсбук, че е цитиран некоректно. Борисов призова обществото да е бдително, да подава сигнали, но в никакъв случай да няма превишаване на права.
Първото изказване на миснистър-председателя стана повод директорът на Правната програма на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева да подготви сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера. Според нея Борисов е нарушил чл. 162, ал.1 и чл. 320 от НК, като чрез слово и средства за масова комуникация е подбудил към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност.
Въпреки главно негативните мнения от страна на властта спрямо участниците в отрядите по границата, те се радват на широка общестена подкрепа. Това става ясно от коментарите в социалните мрежи след публикуването на видеоклип, в който се вижда как заловени мигранти лежат на земята с вързани ръце. По-голямата част от фейсбук потребителите, видели и коментирали видеото, поздравяват извършителите на гражданските арести и смятат постъпките им за достойни, като дори ги сравняват с геройство.
Петър Низамов – Перата, който стои зад организацията “Цивилни отряди за защита на жените и вярата” заяви тази сутрин пред БТВ, че не смята действията си за незаконни и като мотив за тях изтъкна “запазването на страната чиста от това, което се случи в Европа”. Един от хората, които го подкрепят е и Динко Вълев, който каза: “Тия хора са реагирали достойно, мъжки. Защитили са България и който милее за тези говеда да влизат, да си ги пази.”
На въпрос дали може гражданските арести да са законни председателят на Българския хелзинкски комитет каза в студиото на “Тази сутрин”, че те са законни и регламентирани от чл. 12а на Наказателния кодекс, но там става дума за непосредствено очевидни и противоправни действия, както и за пропорционална сила, която гражданите могат да употребят, за да предадат нарушителите на органите на реда. Красимир Кънев каза още, че влизащите незаконно на територията на страната може и да са нарушители на закона, но спират да бъдат нарушители в момента, в който поискат убежище, а това страната не може да им откаже.
Междувременно контролът по граничните пунктове е затегнат във връзка с атентатите в Париж и Брюксел, както и заради бежанската криза. Проверява се щателно всеки автомобил, а тежкотоварните минават през специална проверка, за да се установи дали има наличие на хора в ремаркетата, съобщи БГНЕС.


Share Follow

Leave A Reply