Политическите преговори за стабилизиране на Македония на фона на ежедневните антиправителствени протести се провалиха, предаде „Ройтерс“.
Основните политически сили в Македония бяха призовани със сътрудничеството на ЕС да проведат консултации във Виена днес, но най-голямата опозиционна партия, Социалдемократите на Зоран Заев, отказаха да се включат в разговорите, предаде говорител на Европейската комисия.
Разговорите трябваше да се проведат в присъствието на европейския комисар за разширяването Йоханес Хан и трима членове на Европейския парламент.
„Условията за провеждане на срещата не бяха изпълнени“, заявиха от Европейската комисия във Виена.
Кризата в Македония достигна нов пик заради решението на президента Георге Иванов да амнистира 56 политици и да спре антикорупционните разследвания срещу тях.
Условието, което опозицията постави, за да се включи в разговорите, беше президентът да оттегли решението си.
Социалдемократите също така искат насрочените от ВМРО ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски предсрочни избори за 5 юни да бъдат отложени, докато държавата не гарантира, че вотът ще бъде честен и независим. Ако това не се случи, партията на Заев ще бойкотира и парламентарния вот.
В същото време специалната прокуратура на Македония, която беше създадена, за да разследва престъпления във високите нива на властта, публикува информация, според която започва разследване срещу бившия премиер Груевски.
Разследването е свързано със случая на разрушаване на сграда, собственост на бизнесмена Фиат Цановски.
„Тази сграда е разрушена противозаконно. Случаят прилича по-скоро на политическо отмъщение. Никола Груевски и бившият министър на транспорта и комуникациите Миле Янакиевски са действали така, защото Цановски и неговата партия се присъединиха към опозиционната коалиция на социалдемократите“, заяви прокурорът Фатиме Фетай.
Сценарият на отмъщението е един от разкритите в рамките на изтеклите чрез опозицията незаконно подслушани разговори, замесващи представители на властта в корупционни схеми и организирана престъпност.


Share Follow

Leave A Reply