Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович се разследва за финансови нарушения от местната Комисията за конфликт на интереси.

Разследването срещу нея е за злоупотреба със служебното си положение след отправени обвинения, че е внесла непохарчените пари за президентската кампания, получени от бюджета, на сметката на управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДО).

Според регионалната новинарска телевизия Ен1 Китарович е давала инструкции на ХДО на кого и колко от тези пари да бъдат дарени.

Комисията определя това като нарушение на принципа за неутралност и безпристрастност на държавния глава, защото се създава впечатление за съвместни действия на президента и отделна партия, а това е несъвместимо с поста на държавния глава.

Колинда Грабар-Китарович възрази, че работата на комисията е да следи за конфликт на интереси, а злоупотребата със служебно положение не е в нейните компетенции. С това разследване комисията е превишила пълномощията си и навлязла в сферата на политическия арбитраж, се казва в съобщение на кабинета на президента.


Share Follow

Leave A Reply