До три месеца да бъдат внесени промени в транспортната мрежа в няколко направления. Това беше решено на среща на транспортния министър Ивайло Московски с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи.
Първото от трите направления е да се направи преглед на националната транспортна схема и да се коригират дестинации и места за спиране на автобусите. В тази посока ще се работи още от следващата седмица, за да са доволни и превозвачите, и пътниците.
В срок от един месец ще бъде направена нова категоризация на автогарите, а следващите два месеца ще са посветени на ново ценообразуване.
Третият аспект от промените ще е насочен към законодателни промени, които да подобрят автобусния транспорт на общинско ниво. Тези корекции се налагат, защото много от общините заобикалят Закона за обществените поръчки, като поради липса на време сключват договори с автомобилни превозвачи без да задвижват официалната процедура.
Министър Московски посочи, че тези мерки са насочени към борбата със сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници. Той добави, че по някои от въпросите предстои да се организират срещи с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на социалната политика Ивайло Калфин.
Автобусните превозвачи заявиха миналата седмица, че се готвят за протест на 26-ти април, заради въвеждането на тол такси, което според тях ще увеличи дела на сивия сектор и ще доведе до повишаване на цените на билетите с минимум 15%. Председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова коментира, че липсата на работна ръка и увеличаването на сивия сектор в бранша са сред най-сериозните проблеми пред сдружението. След срещата с Московски тя заяви, че все още няма яснота дали със сигурност ще има протест през последната седмица на април.
Транспортният министър добави, че от БАН има разработена математическа схема за предстоящите промени в транспортната мрежа, които ще обхванат и БДЖ.


Share Follow

Leave A Reply