След заседанието на Министерски съвет днес министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи пред журналисти: „Темата за оставката ми в момента не стои на дневен ред. Достатъчно е премиерът да ми каже една дума и си тръгвам на секундата.“ Във връзка със скандала в ДАИ той заяви, че е готов да понесе отговорност за случилото се.
Московски обясни, че се предвижда Законът за движение по пътищата да бъде разделен на три отделни закона, а относно скандала добави, че през изминалата година инспекторатът на министерството е извършил 9 проверки на „Автомобилна администрация“ и голяма част от тях са оформени като сигнали към специализираните органи за допълнителни действия. Според него в агенцията ще се правят сруктурни промени, които вече са започнали. В следствие на тях вече 25-30 души от общо 1200 служители за цялата страна са били освободени от служба. Взети са и мерки срещу манипулирането на изпити, като е предвидено създаването на т.нар. „бели стаи“ – шумоизолирани помещения, в които изпитът ще бъде провеждан изцяло електронно. Транспортният министър признава, че сканадалът в ДАИ безспорно е тежко петно върху имиджа на цялото министерство.
В понеделник депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви на пресконференция, че „според правилника шефът на ДАИ се назначава по предложение на транспортния министър и затова Московски трябва да понесе отговорност“. Според лидера на същата партия Радан Кънев в агенцията са съществували две корупционни схеми – на ДПС и на ГЕРБ. Той смята, че акцията срещу схемата на ГЕРБ е провокирана от „натопяване“ от страна на ДПС. Това изказване остана без отговор от страна на двете партии.
Повод за скандала в ДАИ беше съвместната акция на ДАНС и ГДБОБ на 31-ви март, при която бяха задържани 18 души с обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи. Бяха разкрити схеми за манипулация на изпити за придобиване на свидетелство за управление на МПС, придобиване на категории и професионална компетентност, а от задържаните служители бяха иззети 800 000 лева.


Share Follow

Leave A Reply