Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева ще подаде оставка заради съмнителна обществена поръчка на фирмата на нейния съпруг Димитър Коцев за изработването на 60 спирки за столичния градски транспорт. Решението съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Коцева е пожелала да се оттегли след проведен разговор с премиера Бойко Борисов.

Пред кмета на София Йорданка Фандъкова, Борисов е настоял и за оставката на заместник-кмета по транспорт Любомир Христов. Причината за искането на двете оставки е разследване на Нова телевизия. В излъчения репортаж става ясно, че има конфликт на интереси, както и че сделката за изработването на спирките е доста съмнителна.Hristov Няколко часа по-късно, заместник-кметът Любомир Христов хвърли оставка заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите.Pesa_122NaSF

Въпросната обществена поръчка е на стойност 236 730 лева. Възложител е Центърът за градска мобилност. Според експерти, цитирани от Нова тв, цената на спирките е двойно по-ниска.

В материалът бяха излъчени и снимки на служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцеви в Самоков. Той е ходил многократно там през почивните си дни. Заместник-кметът Христов призна за познанството си със семейство Коцеви, но обясни, че не той е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.
„Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет“, коментира Христов. Шефът на Центъра за градска мобилност обеща проверка на случая.


Share Follow

Leave A Reply