„Гръцкият туризъм ще загуби много по-малко, отколкото българският. Хората, които са с организиран транспорт, вече са си платили, а туроператорите са превели една част или цялата сума на гръцките хотелиери и туристически агенции. Туроператорите стоят в неведение. Те ще трябва да чакат до последния момент, за да използват обходни пътища само и само да осъществят своите пътувания. Иначе загубата ще е колосална” . Това заяви Георги Рачев, член на УС на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА), пред Нова телевизия.

Туроператорите и хотелиерите са категорични по въпроса за блокадата. Здравка Чимева, председател на туроператор в Благоевград, заяви, че подобни действия биха се отразили трагично. Тя апелира към превозвачите да преосмислят намеренията си.

Потърпевши няма да са единствено фирмите, но и хилядите българи, които са предплатили или платили своите пътувания и са планирали отпуск.

Напомняме, че българските автомобилни превозвачи обявиха, че блокадата на границата с Гърция ще е между 29-ти април и 8-ми май. Времето съвпада с Великденските празници, когато по традиция много българи потеглят към южната ни съседка. Превозвачите обмислят предварителния пропускателен режим. Четири часа ще са затворени пропускателните пунктове, два часа ще са отворени. Също така ще бъдат пропускани само коли, превозващи болни хора и животни. Това заяви зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов

Българската блокада на границата е в отговор на 40-дневната блокада от страна на гърците. Тогава българските превозвачи претърпяха огромни загуби. Бяха заклещени в нечовешки условия, докато гръцките фермери си правиха барбекю.

Кадри от блокадата на границата от гръцки фермери.
февруари, 2016г.


Share Follow

Leave A Reply