Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че има готовност да оттегли предложената от него пенсионна реформа. Това той ще направи, ако аргументите „против“ надделеят.

Предлаганата от Горанов реформа в Кодекса за социалното осигуряване предвижда промени при втората пенсия /втория пенсионен стълб/. Предвижда се тя да бъде направена пожизнена.

Ако това стане, може да се наложи дъщерите и синовете на пенсионерите да доплащат пенсиите на родителите си, опасява се Горанов. Като решение на този евентуален проблем, той предлага създаването на общ пул.

Според министъра, общият пул ще гарантира, че когато един пенсионер изчерпа ресурсите на индивидуалния си фонд, неговата втора задължителна пожизнена пенсия ще бъде изплащана с парите от общия пул.

„Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват“, пояснява Горанов.

Ако пенсиите не са пожизнени обаче, ще може да останат срочни от личните партиди – т.е. когато натрупаните лични пари свършат, спира изплащането и на втората пенсия. Остава въпросът дали и как ще бъдат наследявани средствата от индивидуалните партиди.

„Основният недостатък на проекта е именно липсата на свобода на избора на хората – дали да получават срочна пенсия с фиксиран размер, с променлив размер или пожизнена пенсия“, коментира директорът на най-голямата пенсионна компания „Доверие“ Даниела Петкова.

Официалната позиция на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще бъде обявена на 10-ти май.

Министерството на труда и социалната политика още не е оповестило официална позиция по предложението на Горанов.

Финансовото министерство още не е дало експертна оценка на въздействието на законопроекта, което се отчита като проблем и от Българската стопанска камара.

Депутатите от Реформаторския блок повдигнаха въпроса дали по този начин няма да се стигне до национализиране на парите от индивидуалните партиди. „На практика това би означавало, че средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи“, е позицията на реформаторите. От партията настояват Горанов да даде повече и по-подробни отговори по темата.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви пред БНР следното: „Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари, да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб, т.е. отново да премахнем капиталовата им същност и да ги насочим в някаква друга посока.”

До момента броят на осигуряващите се по втория стълб българи е над 3,5 милиона души, а спестените суми са около 7,7 милиарда лева.


Share Follow

Leave A Reply