Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер изненадващо печели на първи тур от президентските избори в Австрия. Хофер взима над 35% от гласовете, сочат резултатите от екзитпол проучване на обществената телевизия ОРФ.

Втори е независимият кандидат Александер ван дер Белен с около 21%. Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж на 22 май, когато ще се определи бъдещият президент.

Кандидатите на двете управляващи партии Андреас Кол от Австрийската народна партия  и Рудолф Хундсторфер от Австрийската социалдемократическа партия  остават извън класирането за втори тур. Това е безпрецедентен случай в новата история на Австрия. Вотът разбива следвоенната традиция държавен глава да става един от представителите на социалдемократите или на консервативната Народна партия. Резултатът може да разклати и основите на управляващата коалиция, в която са двете традиционни партии.

„Това е началото на нова политическа ера“, каза лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Според него резултатът отразява крайното недоволство от коалиционното правителство на социалдемократите и консерваторите.

Партията на свободата е известна със своите антиимигрантски и антиислямски настроения. Създадената през 1957 г. формация се определя като национал – консервативна и евроскептична.

 


Share Follow

Leave A Reply