„Мисля, че няма проблем пътните полицаи да не са видими, когато извършват контрол, който не допуска спиране на нарушителите – като този на скоростта“, заяви бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев в студиото на „Здравей, България“. „Но когато спират нарушители за алкохол, правоспособност или проверка на „Гражданска отговорност”, те би трябвало да са видими“, допълни Стратиев.

Неговото изявление идва по повод любителския видеозапис, показващ служители на реда, следящи за движението по пътищата с радар, без предупредителен знак, на поле и скрити зад храсти.
Стратиев отбеляза, че „подлежи на доказване дали има нарушение или не“ от страна на катаджиите. Той посочи, че видеото не може да даде неоспорими доказателства относно вината на полицаите, тъй като още не е установено в каква посока е снимал радарът.

По повод пътния знак бившият началник на КАТ обясни следното: „Изискванията към знака по отношение на разстоянието са определени дотолкова, доколкото той не трябва да бъде близко до камерите, не трябва да бъде в обхвата на радара.“

Стратиев посочи, че ако се тръгне от Наказателния кодекс, единственото неоспоримо доказателство, което предоставя видеозаписът, е наличието на обида към длъжностно лице. „Аз ще тръгна от НК. В случая има обида към длъжностни лица, тъй като те са наречени „мишки“.

Припомняме, че по случая има разпоредена проверка от директора на ОДМВР – Разград Ивайло Йовчев, която още не е приключила.

Дискусията в студиото доведе до възникването на моралния въпрос „Кое е по-правилно? Шофьорите да знаят, че се извършва контрол над скоростта им, за да карат със съобразена такава, или да не знаят, за да бъдат „уловени“ от камерите и санкционирани за нарушението си?“

„Санкция или превенция?“ е въпросът, който остава пред българското законодателство.


Share Follow

Leave A Reply