Заплатите за месец февруари на работниците от мина „Черно море“ са изплатени, съобщават от БНР. До края на месец май ще бъдат изплатени заплатите за месеците март и април и дължимите от работодателя обезщетения.

Кметът на Бургас Димитър Николов, към който по-рано днес се обърнаха за подкрепа протестиращите, заяви, че ще съдейства на съкратените работници. „Поемам ангажимента към тези от вас, които са жители на общината, да съдействам за осигуряването на алтернативна заетост.“

Припомняме ви, че днес работниците от затворената мина „Черно море” блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг за 40 минути. Блокадата предизвика 5-километрова опашка от автомобили. Полицейски екипи охраняваха протеста.
Въпреки лошото време, миньорите не се отказаха от протеста си заради неполучени заплати и обезщетения. С викове „Мафия“, „Гладни сме“ и „Искаме си парите“ те изразиха недоволството си от поредното отлагане за утре на плащането на парите им за февруари. Това доведе и до покачване на напрежението.

След блокадата на пътя, миньорите се преместиха пред община Бургас. Там те се срещнаха с кмета на града Димитър Николов. „Обяснихме проблемите на кмета. Той не може да се ангажира да се намесва пряко в тази тема, но ни изслуша и ни влезе в положение. Той каза, че ще се опита по някакъв начин да помогне що се отнася до лостовете и механизмите в държавата”, обясни Ростислав Радуков, представител на КТ „Подкрепа” в мина „Черно море-Бургас”.

Преди две седмици бургаската мина затвори рудника си заради задълбочаващи се проблеми в сектора и непрекъснати протести. От 280 служители, бяха съкратени 240. Инспекцията по труда в морския град състави акт на предприятието, тъй като не е спазило 30-дневния срок за уведомяване на Бюрото по труда за планирани масови съкращения. През декември миналата година беше последният голям протест на миньорите заради забавени заплати. Днес те протестират за втори път след закриването на рудника. Лидерът на миньорския синдикат Чавдар Миколашев обясни, че няма никаква яснота кога бившите вече служители ще получат парите и обезщетенията си. Имало обещания, но не и конкретна дата за изплащане на парите.


Share Follow

Leave A Reply