„Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната”, заяви пред „Здравей, България” председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера късно вечерта се прие задължителното гласуване, което ще важи само за живеещите в страната. Бяха отхвърлени текстовете, които предвиждаха материални стимули за гласоподавателите, добави Цветанов. Санкциите за хората, които не гласуват, остават същите – отписване от изборните листи. Дерегистрацията ще се осъществява, ако избирателят не гласува два пъти на избори от един и същи вид. Това означава, че ако не упражним правото си на глас на последователни избори за кмет, парламент или президент, ще бъдем отписани за съответните избори, на които не сме гласували.

Консенсус за гласуването извън граница все още не е постигнат. Цветанов, заяви че този четвъртък ще има яснота по въпроса. Засега се търси вариант за откриване на до 50 допълнителни секции във всяка страна извън България.

Напомняме, че вчера сутринта се проведе среща между премиера и партиите от управляващата коалиция. Тя беше следствие от вълната на недоволство, която предизвика Изборния кодекс. На нея гореща тема остана текстът, който задължава българите извън граница да гласуват единствено в консулства и посолства. Възможността за откриване до 50 секции в една държава е предложението на Реформаторския блок. Като местоположението им да се определя от Министерския съвет. Другият коалиционен партньор АБВ предложи секции да се разкриват само в дипломатическите мисии, след като бъде въведено електронното гласуване.

Промените в Изборния кодекс предизвикаха и протести. Снощи, около 18:30 ч. се събраха протестиращи пред Парламента. Демонстрантите скандираха „Оставка“ и замеряха Парламента с яйца. Освен това тази неделя беше организирана акция пред Народното събрание на „Протестна мрежа“. Сградата на институцията беше осветена с надписа „#стига трИКове“.


Share Follow

Leave A Reply