След продължили няколко часа скандали, прекъсвания на заседанието, процедурни хватки и искания за “оставка”, парламентът прие новия вариант на спорната промяна в Изборния кодекс за гласуването в чужбина.
Депутатите решиха при определени обстоятелства избирателни секции в чужбина да могат да се откриват и извън дипломатическите представителства и консулства.
Промените предвиждат в населените места на държави членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление. Предложенията предвиждат още, с решение на ЦИК, по предложение на Министерство на външните работи да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което са заявили желанието си да гласуват.
111 депутати гласуваха “за”, 34 бяха “против”, пет се въздържаха.
ДПС и БСП обаче останах непреклонни. Обосновавайки отрицателният си вот, съпредседателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ определи приетия текст като недемократичен и обвини парламентарното мнозинство в силово налагане на новите изборни правила. „ГЕРБ стана заложник на популисти и откровени националисти, но за съжаление не само ГЕРБ, а цяла България и всички български граждани, които живеят в България, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Русия, Япония, Австралия, но най-потърпевши са българските граждани в Турция, САЩ и Канада. Ние не можем да станем съучастници на това престъпно поведение към българските граждани”, посочи Карадайъ. След изказването му всички депутати от ПГ на ДПС напуснаха пленарна зала и преустановиха участието си в гласуването на промените в Изборния кодекс.
Остро реагира и бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който заяви, че това е атака срещу неговата нова партия ДОСТ. “Драма има. Днешният Велики Четвъртък е най-грозния ден в 26-годишната демократична история на България. Защото демократичният български парламент, и докато казвам това, ще гледам в очите г-н Цветанов и г-жа Цачева, днес става заложник на едно откровено фашистко изстъпление. ”
Идеята на Патриотичния фронт да се забранят всички секции в чужбина, освен в дипломатическите и консулски представителства, получи остри негативни реакции в обществото и от партньорите в управлението. След срещи между тях те постигнаха консенсус за нов вариант с по-малко ограничения.

Относно правилата за провеждане на референдум, които също предизвикаха бурни реакции в обществото, председателят на НС Цецка Цачева заяви: “ГЕРБ предлага да остане старото положение за провеждане на национален референдум заедно с национални избори, каквото е и категоричното мнение на премиера Бойко Борисов.” По думите й, не е логично в хода на висящите производства по референдуми, да се променя специалният закон. Цачева заяви, че няма да подкрепи предложението на комисията, за да не се буди съмнение в никого, че се търси служебна победа. Според нея е несправедливо, без да са имали такава мисъл, да се чете, че единствената цел на промените в Изборния кодекс е само да се раздели провеждането на бъдещи референдуми от предстоящите национални избори.


Share Follow

Leave A Reply