След като ямболският супер герой Динко се прочу с подвизите си по турската граница, още много като него решиха да вземат в свои ръце защитата на родната граница. Снимки и видеоклипиве с легнали на земята хора с вързани ръце обикалят социалните мрежи, придружени от патриотични лозунги и коментарите на безброй поддръжници на начинанието на новите герои.

Хората, които се занимават с „лов на бежанци“ по границата си приличат по многo показатели. Те са здрави, добре тренирани мъже, а 70% от телата им са покрити с татуировки, които се виждат на снимките им във фейсбук, където най-много обичат да застават в поза на културисти. Не са рядкост и фотосите, където на заден план стоят джипове и бъгита – основните им превозни средства, докато изпълняват гражданските си задължения в „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“, а тук-там се намира и някоя снимка на маса, където ловците са задължително полуголи.12832479_1129602147063435_1314434035671596668_n

Що се отнася до убежденията им, те се наричат „патриоти“, а това, което вършат е граждански дълг и спасяване на държавата, която полицията и политиците са изоставили напълно. Членовете на гражданските отряди са безкомпромисни в изказванията си и към бежанците, и към полицията – ненавиждат и двете по един и същи начин. За тях хората, търсещи убежище са вид хищници, които идват, за да опустошат всичко, което до сега политиците не са успели, а полицията според тях не прави нищо, дори е част от нелегалната каналджийска мрежа.

Участниците в дружините и най-вече техните предводители, са познати на местните власти с криминалните си досиета, които не са тайна и за местните хора. „Патриотите“, станали известни и в международното медийно пространство, не се свенят да дават интервюта и се гордеят с всичко, което правят, като казват, че техен мотив е „запазването на България от това, което се случи в Европа“, както заяви в студиото на „Тази сутрин“ главатарят на „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“ Петър Низамов по прякор Перата.

Не само Перата мисли, че наистина пази България. Тези, които одобряват действията му, съвсем не са малко и това личи от коментарите под видеото, показващо заловени хора с вързани ръце, които лежат на земята и слушат как им се крещи „Ноу Бългерия, гоу Търки, ноу“. Голяма част от фейсбук потребителите не само не смятат, че деянията на доброволните дружини са незаконни, даже напротив – поздравяват ги за геройството, което извършват, опълчвайки се на полицията, а заедно с нея и на закона. Бургаските батки главатари на отрядите са сравнявани с Левски и Ботев, като се смята, че тяхното дело е не по-малко важно от революционната дейност през Възраждането.

Това е показателно за начина, по който дружините, извършващи т.нар. „граждански арести“, а и техните поддръжници в социалните мрежи, възприемат бежанците. За тях те всички са вид терористи, които нахлуват в страната и много им пречат, защото са с малко по-тъмна кожа, а всички знаем, че българските „патриоти“ не обичат такива. Тук идва ред да се отбележи, че значението на думата „патриот“ и различните мнения за него заплашва да заприлича на сагата с османското „присъствие“ или „робство“, която занимаваше обществеността дълго време. „Патриотизъм“ е думата, с която новите национални герои наричат ксенофобските си прояви, за които разбра цял свят.

Бежанците от друга страна, далеч нямат намерение да се задържат много на родна територия. Заради българските ловци на глави скоро може да не възнамеряват и да преминават транзитно през България. Те използват същите социални мрежи, в които новите национални герои се хвалят със завоеванията си, затова и ще избягват да се намират на територията на страната.

Гражданските арести предизвикаха много и противоречиви реакции сред българските политици. Един от хората, които промениха позицията си беше премиерът, който първо заяви, че такива прояви заслужават само благодарности, а след като думите му предизвикаха недоволство, обвини медиите, че е бил цитиран некоректно. Началникът на Гранична полиция Антонио Ангелов беше изпратен да награди представителите на „Организация за закрила на българските граждани“, която заедно с екип на Нова телевизия залови група от 23-ма нелегални имигранти. След награждаването Ангелов изрази готовност да работи заедно с гражданските отряди в охраняването на границата. Човек номер едно в Гранична полиция заклейми действията на същите тези отряди няколко дни по-късно, когато клипът със завързаните със свински опашки мъже разбуни духовете в обществото. Тогава той заяви, че „Действията им са меко казано незаконни“.

Негативни мнения спрямо лова на бежанци изразиха и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, лидерът на ДСБ Радан Kънев и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Последен каза тежката си дума главният Прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че такова нещо като „граждански арести“ не съществува и противозаконни прояви от този род ще бъдат преследвани от закона докрай.

Refugees situation in IdomeniСлед неговото изказване стана известно, че главатарят на „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“ е бил арестуван, което от своя страна предизвика вълна от негодувание у съмишлениците и поддръжниците на Петър Низамов.

Някои виждат решаването на проблема с незаконните прояви по границата не в арестите на доброволците, а в съвместната им работа с институциите. Това като правило е трудно постижимо, заради постоянното хвърляне на обвинения между двете звена. Друг проблем е как при евентуална съвместна работа ще бъдат контролирани „лошите момчета“, които нямат уважение към органите на реда и закона, за което може да се съди от дългото им криминално минало.

Други виждат в цялата ситуация скрита манипулация от страна на властта, която нарочно не прави нищо по въпроса с каналджийските мрежи и защитата на границата, за да отвлича вниманието на обществеността от други важни проблеми. Тази теза е напълно вероятна, защото историята, и то не съвсем далечната, помни подобни случаи. Много хора не разбраха, но по времето, когато се водеха епичните спорове за робството и присъствието излезе докладът на Европейската комисия, който не предизвика толкова голямо обществено внимание, колкото дебатът около термините в учебниците по история. Това беше сметнато от много анализатори за нарочно разсейване, за да се обсъжда по-маловажна тема.

От цялата ситуация и многото въпросителни около нея става ясно едно – отново мненията на управляващите и обществото по отношение с кризата по границата са диаметрално противоположни, макар и някои политически сили като Патриотичния фронт да полагат усилия за съвместни действия на гражданските отряди и органите, охраняващи границата. А понякога и мненията на някои политици правят завой на почти 180 градуса в рамките на няколко часа, но това е отделен въпрос. Ако още арести последват този на Петър Низамов – Перата има опасност от засилване на гражданското недоволство. То вече набра скорост, когато беше създадена страницата във фейсбук „НИЕ подкрепяме Петър Низамов – Перата“, която само за няколко часа от създаването си събра стотици харесвания. Хората продължиха да изразяват недоволството си от ареста на ръководителя на един от гражданските отряди с организирания на 13-ти април протест в Бургас. Според проучване на Алфа Рисърч над половината хора в България одобряват гражданските арести по границата, а това почти със сигурност ще повлияе на политическите решения по въпроса.

Според неофициални данни (тъй като липсва официална статистика) в България на ден влизат по 100 нелегални имигранти. Съдейки по заснетото при осъществяването на граждански арести, те се движат на групи от по 20-25 човека, толкова горе-долу са и тези, които ги дебнат в храстите, за да им вържат ръцете и да ги проснат на земята. Доброволните дружини се увеличават все повече, като най-популярните са тези, които попадат в епицентъра на събитията, следователно са най-често срещаните лица в медиите.

След като Перата беше задържан, Районният градски съд в Малко Търново го пусна под домашен арест, от който не бяха доволни нито обвиняемият, нито прокуратурата. И двете страни ще обжалват решението на правосъдния орган. Междувременно поддръжниците на Петър Низамов продължават активно да подготвят протести в негова защита. Симпатизантите му приличат малко на агитка на мач на националния отбор: завити в българското знаме, покрили лицата си и крещящи разни видове лозунги до пръсване.

Заплетената ситуация с бежанската криза и гражданските арести вече от няколко седмици е топ тема в медиите и обществото. Нейната развръзка тепърва предстои, когато ще се взимат важни решения за справяне с проблема. През това време лошите момчета набират все повече популярност и събират нови симпатизанти всеки ден. Това са хора, които са готови да отпътуват към границата, за да „изпълнят гражданския си дълг“.


Share Follow

Leave A Reply