Банкнотите, открити миналата седмица, след като беше разбита печатница за фалшиво евро в село Деляновци са с изключително високо качество. „Такива фалшификати до момента няма аналог да са произвеждани другаде.“ Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов след среща с експерти от Европол.
Те са изследвали банкнотите и установили, че са с качество 9,7 по 10-степенната скала, изработена от Европейската централна банка. Сарафов допълни, че около 360 подобни банкноти с тези индикативи вече са задържани от есента на миналата година до настоящия момент и се съхраняват в ЕЦБ. Всички банкноти са с номинал 100 евро. Най-вероятно те са били произведени в България.

Преди около седмица бе разбита печатница за фалшиви евро. По разследване за производство на фалшиви банкноти служители от Прокуратурата, МВР, ДАНС, в сътрудничество с Европол, извършиха претърсвания и изземвания на адреси в гр. Левски, с. Деляновци, общ. Свищов и с. Козар Белене. И на трите места бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 – еврови банкноти. Иззетите готови за пласиране фалшиви 100 – еврови банкноти са на стойност 24 000 евро, а заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, 13 подправени лични карти. Бяха задържани трима души.

Към момента нашата Прокуратура няма данни колко от фалшивите пари са влезли в обръщение. „Мисля, че в разговора ми с колегите от Европол също се спомена, че не може да се направи такова обобщение – дали изобщо има и колко са. Тоест може би има известен процент, но трябва просто да гадаем. Факт е в крайна сметка, че тази печатница беше разбита от нас в зародиш.“, посочи Сарафов.


Share Follow

Leave A Reply