Като „фарс“ определиха днешното заседание на парламента част от депутатите. Причината за това стана допълнителен доклад на правната комисия с одобрени промени в Изборния кодекс, които засягат ограничението за откриване на изборни секции в чужбина, което беше прието в първите текстове на новите изборни правила.

Въпросът обаче кога е имало заседание, възмути опозицията. Четин Казак от ДПС заяви, че те не са били поканени. „Кога комисията по правни въпроси се е събирала, кога е обсъждала тези текстове и ги е гласувала, че ние в момента ни е раздаден един документ, наречен допълнителен доклад на комисията по правни въпроси. Нито аз, нито моите колеги от парламентарната група на ДПС сме били уведомявани.“ „За нас този доклад е фалшификат“, подчерта Казак.
„Какви са тези криминални заседания“, попита и Хамид Хамид като допълни „Даже и госпожа Фидосова не си ги е позволявала“.
Депутати от БСП също заявиха, че не са били информирани за подобно заседание на комисията.
Емил Димитров от Патриотичния фронт призна, че е участвал в заседанието и е подписал допълнителния доклад. „И аз обикалях като колегите от ДПС, защото не знаех къде е и накрая отидох в кабинета на господин Главчев, за да разбера къде е и се оказа, че заседанието е при него. То се проведе, аз разписах съответния документ и всичко беше наред. Може би не сте проявили достатъчно активност.“
Георги Кадиев поиска да се сезира КС за случилото се.
Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че нямало заседание на правната комисия, чийто председател е той. Изготвен бил доклад за улеснение на депутатите.
Георги Андонов от ГЕРБ се опита да разведри обстановката с думите – „В пленарна зала има засилено военно присъствие. Това не е преврат. Дами от Българската армия са дошли да видят как работят депутатите.“
Междувременно Манол Генов от БСП поиска да бъде изгонен Емил Димитров от заседанието, защото излъгал, че имало заседание на правната комисия. Председателят на парламента Цецка Цачева отказа. ДПС поискаха почивка.
„Това заседание се превръща не във фарс, а в посмешище“, коментира Гроздан Караджов от РБ.
В крайна сметка Цецка Цачева даде 30 минути почивка с мотива, че има безредици в пленарната зала.

NS

След скандала Парламентарната комисия по правни въпроси се събра на извънредно заседание. Напрежението продължи и по време на заседанието. По време на гласуването членове на комисията от ДПС и БСП демонстративно напуснаха. Все пак комисията одобри допълнителния доклад. С това обаче скандалите не приключиха. Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да прекъсне за пореден път пленарното заседание и да насрочи извънреден Председателски съвет заради създалото се напрежение в залата. Това стана след като думата за изказване получи народният представител и председател на парламентарната Правна комисия Данаил Кирилов, но представителите на опозицията на му позволиха да говори, заглушавайки го с викове „Оставка”. По-рано ПГ на „БСП лява България” призова за неговата оставка от парламентарната трибуна, след като на депутатите беше раздаден законопроект, за който се твърдеше, че е дело на правната комисия.
Депутатът Хамид Хамид поиска отлагане на дебатите по Изборния кодекс за след Великден. „Нека с този мракобесен Изборен кодекс не разваляме празника на християните”, настоя той. По думите му ако християните разберели какво се гласува в момента, празникът им щял да бъде провален.
Предложението му за отлагане на гласуването на изборните норми за след празниците обаче не мина.
След извънредния председателски съвет все пак депутатите продължиха работа. Депутатите приеха да разглеждат допълнителния доклад за Изборния кодекс с нов входящ номер. Той беше раздаден на депутатите на хартиен носител.
Текстовете на доклада, които бяха предмет на дискусиите, предвиждат в населените места на държави членки на ЕС, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление. Предложенията предвиждат още, с решение на ЦИК, по предложение на Външно министерство да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което за заявили желанието си да гласуват.


Share Follow

Leave A Reply