„Справка в сайта на Народното събрание показва, че през миналата година депутатите са почивали 82 дни – за разлика от народа, който по Кодекса на труда, плюс дните от празничния календар, не е работил общо 45 дни.“ С тези думи Дияна Найденова посрещна гостите си в „Челюсти“. „Стига им. Ще кажат депутатите, които отсъстваха от жълтия паваж 25 дни по Коледа, а сега ще ни липсват 12 дни за Великден. Депутатите, за разлика от учениците, понеже са големи, сами решават колко дни да са ваканция“, допълни Найденова.

Гости в „Събуди се“ бяха Корнелия Нинова, депутат от БСП, и Методи Андреев от ГЕРБ. Като Нинова заяви, че е гласувала против дългата ваканция, докато Андреев посочи, че е подкрепил, гласуваната в НС, близа двуседмична ваканция. С тези изявления се даде старт на дебата за Великденската почивка на депутатите. Диалог, който бързо екскалира в спор и скандал.

„Не бива толкова дълго да почиваме. Не е справедливо един да почива пет дни, а друг – 25. Отпуските са за това човек да се възстанови от работата си. Как един миньор може да се възстанови по-бързо от един депутат? Ние не сме в парламента от лично качество, а защото хората са ни изпратили, за да ги представляваме. И тези хора не искат ние да почиваме толкова,“ отбеляза Нинова.

А Методи Андреев заяви: „Аз гласувах „за“ ваканцията. За тези 9 дни, които сме работили ние, г-жа Нинова не е гласувала нито веднъж, била е само един ден на работа. При нейните условия аз предлагам да работим дори събота и неделя.“ Той също така подкрепи и следните две становища: „Важно е човек колко е работил и какво е свършил… Аз съм си изработил почивката!“

Последва „открит огън“ към Нинова от страна на депутата на ГЕРБ. Андреев извади лист хартия в студиото на Нова телевизия и прочете пред зрителите броя отсъствия на депутата от БСП от заседания на НС. „От началото на април Вие сте присъствали на 583 гласувания, на които сте гласували само 46 пъти.“

На свой ред Нинова упрекна представителя на ГЕРБ, че лъже в ефир. Тя също така припомни, че макар да присъства на гласувания, не е длъжна да упражнява правото си на вот по промените, които са внесени за гласуване в НС.

С това се сложи край на диалога между двете страни. Разговорът не се завърна към първоначалната тема за ваканцията, а се развихри в посока миналото на Нинова.


Share Follow

Leave A Reply