Повече от 140 години Оборище е място за поклонение, за размисъл и почит, защото оттук тръгва възкресението на новата българска държава. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред гражданите, събрали се да отбележат годишнината от Априлското въстание в местността „Оборище“.

Tsacheva - OBORISHTE-SNIMKA1

Цецка Цачева отбеляза, че 140 години по-късно ние трябва да разчитаме и знаците на днешния ден, да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола на свободата, на панагюрци, на всички участници в Априлската епопея, на събралите се тук – на Оборище. Защото днес България е свободна, независима и демократична държава – така, както е казал Васил Левски, че най-светлият идеал е идеалът за чиста и свята република, свобода, равенство и братство, добави още председателят на Народното събрание.

Премиерът почете годишнината от Априлското въстание на страницата си във фейсбук.

4785131

„140 години след избухването на Априлското въстание делата и проявената самоотверженост на участниците в него при преследването на свободата е пример, който да помним и днес. Априлското въстание е един от моментите в историята на България с голямо значение за оформянето на нашата идентичност като народ. Във времена на изключителни изпитания и трудности нашите предци неведнъж са успели да докажат своята непреклонност при преследването на стремежите си. Поклон пред паметта на загиналите!“, казва в социалната мрежа Бойко Борисов.

В Копривщица Росен Плевнелиев ще участва в проверката-заря по повод 140 години от избухването на Априлското въстание. Тържествената програма е с начало 20:30 часа на площад „20 април“ в града.

4764068

„Днес, когато сме свободни и се радваме на членството на България в ЕС – съюз за мир, демокрация, човешки права и свободи, трябва да си даваме сметка, че идеалът и посоката, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени и развивани.“

Това каза президентът Росен Плевнелиев, давайки начало на тържествата в Копривщица по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града.


Share Follow

Leave A Reply