Доц. д-р Георги Дянков е физик, занимава се с приложни изследвания. Завършил е докторантура във Физическия институт на Русия. Работил е 15 години в чужбина като преподавател и в различни институти за технологични изследвания, най-вече в областта на оптиката. Занимава се с изследователска дейност в Института по оптически материали и технологии “Акад. Йордан Малиновски” към БАН като част от екипа на лаборатория „Композитни и наноструктурирани оптични материали“. В момента е част от експертния екип на  българската компания за биометрични данни Biodit, където ще отговаря за научноизследователската и развойна дейност на компанията.

Доц. Дянков имате ли обяснение защо обществото се страхува от термина „биометрични данни“ и отхвърля въвеждането им в България? От какво се поражда това притеснение в хората?

Вероятно от не добрата информираност. Първо да кажем какво са биометрични данни. Това са характерни измеряеми физически характеристики на човека, с които той може да бъде бързо и надеждно идентифициран. Такива са например лицето, ирисът на очите, подписа, пръстовите отпечатъци, различното разположение на вените в пръстите, формата на ръката, дори походката може да бъде такава характеристика. И разбира се гласовите характеристики, които са едни от най-старите високотехнологични методи  за разпознаване на хора.

20160426_132822Искам да кажа също така, че включването на биометрични характеристики е предвидено в новия тип паспорти, които ще се въведат. Това е второ поколение от т.нар. електронни паспорти. Там освен снимка ще има подпис и пръстови отпечатъци. Въвеждането на биометрични методи за идентифициране по никакъв начин не намалява личната свобода, така както се прокрадват определени тези. Напротив това е защита, която осигурява личната свобода на хората. Обикновено се казва, че това ще ни намали свободата на придвижване, че контролът върху индивида ще стане тотален, но едновременно с това не се казва, че имайки телефони ние през цялото време се намираме под контрол или бихме могли да бъдем проследени къде точно се намираме. Съвременните технологии позволяват това, особено със смарт телефоните, които имат gps-и. Нашата локализация може да стане до минути с точност няколко метра.

Така че, биометрията не довежда до никакво ограничаване на личната свобода, в никакъв случай. Напротив това осигурява много повече личната безопасност на хората. Например пин кодовете, които използваме в банкоматите, кражбата на пари от банкомати с картите, които са известни. Това е възможно, защото ние използваме пин код, ако използваме пръстов отпечатък, по никакъв начин това не може да бъде фалшифицирано.

Бихте ли ни дали примери от други държави, в които се използват биометричните данни и от къде се черпи опит за тяхното налагане в България?

На много граници се използва биометрията като вход. Освен това не се говори много, но всеки пътник на презокеански полети и на междуконтинентални полети, тоест на дълги полети, минава такъв биометричен контрол, който е незрим биометричен контрол. Преди всичко този биометричен контрол е по лицето. Това е т.нар. face recognition. След като минем чек ин контрола, на няколко пъти се прави такова разпознаване по лице, докато се допусне пътника до самолета. Така че, органите за сигурност, които се занимават с полетите, и които са изградени към всяка голяма компания това го правят ежедневно, ежеминутно и всички ние, които сме пътували сме преминавали, без да знаем, тази процедура. Това е нещо широко разпространено. Не случайно въздушния транспорт е най-сигурният транспорт по статистика.

Тоест това не е нововъведение, в Западна Европа и в САЩ вече го има отдавна?

Да, това го има и то е едно естествено развитие на нещата, което е продиктувано от масовото развитие на технологиите. Особено от цифровите технологии от това, че нашето общество е т.нар. информационно общество, че цялата информация може да се преведе в цифров вид и съответно да се разпространява, и съответните организации да имат достъп до нея в необходимия момент.

Сега бихте ли ни обяснили каква е вашата роля в това бъдещо налагане на тези биометрични данни в България? 

Аз съм работил с биометрия във връзка с мои предходни занимания в чужбина. Напоследък консултирам биометрични изследвания в България. Те са свързани с разработка на нови технологии, биометрични технологии, които се смята, че са по-сигурни от съществуващите до момента.

Например? При автомобилите?
Да, може да се каже, че в България работи една високотехнологична компания, българска, която е в областта на биометрията. Тя е разработила няколко устройства, които са съответно патентно защитени и последната разработка на компанията, за която стана дума. Това е сензор, който се монтира в автомобили и работи с пръстов отпечатък. Ето това е един превъзходен пример, за това как новите технологии работят за сигурността на хората. Не може да бъде запалена кола, ако не се постави пръста и той съответно не отговаря на базата данни, която е записана в това устройство.

 

20160426_133230Това е разработка на обикновена брава, но без ключ. Тя работи с пръстов отпечатък. Има няколко хотела вече, които са оборудвани с такива брави и на вас не ви се дава ключ или карта, която може да загубите или някой да открадне, а вие работите с пръстовия отпечатък. При това, интересно е, че комуникацията между сървъра, в който вие вкарвате данните и това устройство, се осъществява безжично. Тоест това е wireless communication. При това, тази комуникация е криптирана, тоест дори случайно по някакъв начин тя да бъде засечена, изключително трудно е тя да бъде използвана от лошите хора, за да се получи достъп до съответните обекти.


Share Follow

Leave A Reply