Депутати от управляващата Партия на справедливостта и прогреса се сбиха вчера в турския парламент с колегите си от прокюрдската Демократична партия на народите. До боя се стигна по време на обсъждането на промените в Конституцията на страната. Парламентарната конституционна комисия организира среща, на която да се обсъди подкрепеното от правителството предложение за сваляне имунитета на някои депутати. Предложението е във връзка със засиленото преследване на прокюрдски законодатели заради подозрения във връзки с бунтовнически групи.

Това е един от най-лошите случаи на бой между представители на властта в турския парламент, който показва и степента на политическо напрежение в страната, посочва АФП. В телевизионни кадри се вижда как депутатите са неконтролируеми. Някои от тях се качват върху масите, от където да нападат опонентите си. За оръжие използват бутилки от вода и други предмети, които прелитат в залата. Според съобщения в медиите след сблъсъка лидерът на политическата група на ДПН в парламента е с изкълчено рамо.

Напомняме, че миналата седмица беше предишното обсъждане на промените, което завърши по същия начин.

Боят между турските политици не е нещо необичайно. През февруари миналата година петима депутати се озоваха в болница след разразил се скандал при обсъждането на законопроект за сигурността. През януари 2014 г. двама депутати от Парламента попаднаха в ръкопашна схватка по време на дебатите по законопроекта, предвиждащ промени в структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Октай Сарал пробяга 20 метра, за да удари с юмрук по главата народния представител от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Бюлент Тезджан.


Share Follow

Leave A Reply