Журналистът освен на въпросите „Кой, къде, кога, как?” трябва да отговори и на въпроса „Защо?”. Тази знаменита фраза на покойния вече Петко Бочаров може да се отнесе към всяко обществено събитие през българския Преход. Защо едно структуроопределящо предприятие като „Булгартабак” не може да запази своята устойчивост? Отговорът вероятно се крие в това, че около предприятието е имало повече политика, отколкото икономика.

След официалното оттегляне на депутата Делян Пеевски от „Булгартабак” се заговори за съкращения, финансови проблеми, закриване на производства и загуба на пазари. Неофициално се твърди, че целият холдинг е притежание на Пеевски, но доказателства затова няма. В същото време от холдинга обявиха, че започват масови съкращения на работници и всеки напуснал ще получи средно по 15 хиляди лева. От Инспекцията по труда започнаха проверка дали има нарушения на трудовото законодателство, но съществени такива не са открити, а инспекцията няма да спре дотук.

4739599

Основният акционер в холдинга БТ Инвест Австрия е заплашен от неустойка от 100,1 млн. лева, ако до 31 април 2017 година не възстанови дейността на София БТ или ако спре паралелно работа, в която и да е друга фабрика на „Булгартабак”. Решението на собственика на холдинга за бъдещето на предприятието е обвито в мрак. Има цяла година да прецени какво да прави без никакъв риск. В същото време стана ясно, че Пеевски е продал и своите 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки ”Юрий Гагарин”.

Така за пореден път може да се повтори сюжетът, който е често срещан у нас – действията на един инвеститор вместо да създават усещане за справедливост и прозрачност, да предизвикват страхове и недоволство.

А дали пък повторението на този сценарий не се дължи в нескопосаното законодателство?

Не е ли стъпка назад решението на парламента да отмени текст в закона за приватизация, държавните органи да могат да учредяват необходимите действия за учредяване на законна ипотека в случаи на неизпълнение на приватизационни договори? И защо компании, регистрирани в офшорни зони, не могат да участват в приватизация, но тази забрана не важи за фирми от Лихтенщайн. Регистрираното в Лихтенщайн дружество Livero Establishment е собственик на BT Invest, чрез която беше приватизиран холдингът през 2011 година.

4739626

На практика почти цялата приватизация у нас се случи с участието на фирми, регистрирани в офшорни зони. Преди години купувачите на „Асарел Медет” и „Кремиковци” получиха разрешение да регистрират дъщерни фирми в Кипър.

Разбира се, държавата има някои механизми да санкционира недобросъвестните инвеститори. Но както гласи една максима „Законът е паяжина – малките насекоми загиват в нея, а големите благополучно се промъкват”.

През годините бяха правени няколко опита да бъде продаден „Булгартабак”. Истината е, че през последните 15 години оттеглянето на почти всеки икономически министър от властта е свързано с холдинга. Това признава и бившият министър на икономиката Николай Василев в интервю през 2011 година. Първо правителството на Иван Костов се опитва да продаде миноритарен дял от холдинга – 49 процента от капитала на дружеството. След това кабинетът на Сакскобургготски прави опит да намери купувач. Сделката, почти на финалната права, коства поста на Лидия Шулева, тогава един от най-влиятелните министри в правителството на Симеон Сакскобургготски. Единствено правителството на ГЕРБ успява да продаде холдинга, но години по-късно вече частна, компанията отново е изправена пред огромни проблеми.

4741159

През 2011 година кабинетът на ГЕРБ отдаде приоритет на социалните ангажименти на новия собственик и изкупуване на определени количества тютюн. Сделката беше направена във време на тежки икономически проблеми и в период, в който големите компании от тютюневия бранш вече се бяха установили на Балканския полуостров.

В годината на продажба – 2011-та, „Булгартабак” отчита изключително ниски финансови резултати – едва 2,692 млн. лева, докато година по-късно – 90 млн. лева. По последни данни нетната печалба на холдинга за 2015 година е 56,6 млн. лева въпреки спада на продажбите и загубата на външни пазари. От началото на годината ситуацията в холдинга се влошава, акциите му на борсата са поевтинели с над 38 процента.

4739627

В мрак е обвит собственикът на холдинга и тепърва проверка ще установява кой е той. Днес години по-късно в „Булгартабак“ се надигна напрежение заради готвените съкращения. Профсъюзите обвиниха министър Божидар Лукарски в бездействие по казуса и поискаха неговата оставка. Самият Лукарски заяви, че не знае кой е собственикът. Но никой не е по-сляп от този, който не желае да вижда. Още по-абсурдно прозвуча твърдението му в предаването „Събуди се”, че не знае как оттеглянето на Делян Пеевски от много сектори ще се отрази на икономиката ни. Напразни се оказаха протестите на работници от „Булгартабак”. Тогава защо ни е Министерство на икономиката? Вероятно много критици на бившия финансов министър Симеон Дянков в този случай ще се съгласят с неговото мнение, че министерството на икономиката трябва да бъде закрито.

4741161

Ако „Булгартабак” обаче последва съдбата на „Кремиковци”, проблемите на холдинга ще отворят очите на икономическия министър и ще му се наложи да взима трудни решения. Още повече, че много хора ще останат без препитание при всички случаи. Дори да напуснат холдинга доброволно с обезщетение от 15 хиляди лева. Дори да бъдат освободени от работа заради липса на поръчки и намаляване на обема на производство, каквато възможност дава Кодексът на труда, стотици семейства остават без доходи. По думите на шефа на Агенцията по приватизация Емил Караниколов срокът, в който ръководството на „Булгартабак” е трябвало да запази числеността на персонала, е изтекъл.

Дали министър Лукарски ще поиска прозрачност по отношение на ”Булгартабак”, както за това настоява относно обществените поръчки? Може би?!

Но. Случващото се в „Булгартабак” не вдъхва оптимизъм. А отговорът на въпроса „Защо” по-скоро е обвит в мрак и дим, но не от лъскава цигара, а от долнопробен фас.


Share Follow

Leave A Reply