Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС заради безвизовия режим за Турция, предаде БГНЕС.

Чехия може да стане втората страна в ЕС, която ще проведе референдум за членството си в съюза. Повод за недоволството на Прага срещу Брюксел стана решението за облекчаване на визовия режим за турски граждани, обявено от Еврокомисията. То предизвика обсъждания за референдум в долната камара на парламента в Прага. Предложението за начало на дебатите дойде от депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора“. То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на „Зора” Мирослав Лидински. От коалицията подчертаха, че целта на инициативата им не е „унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит”.

Чешкото правителство е изключително недоволно и от плана на Европейската комисия да глобява европейските страни, които откажат квотите за мигранти. Комисията официално предложи промени в досегашната система, като ще се въведат наказания за страните членки, нежелаещи да приемат „своя дял“ мигранти. Глобата ще бъде в размер 250,000 евро за всеки отказан мигрант.

 


Share Follow

Leave A Reply