И тази вечер жителите на Раднево имат готовност да излязат на протест заради тримата си пребити съграждани. Очаква се обаче заради празника да има по-малко хора. Въпреки това в града продължава да има засилени мерки за сигурност. Част от жителите на ромския квартал „Кантона“ все още се страхуват да се приберат в домовете си.
14 души са задържани за противообществени прояви в Раднево от началото на недоволството в града. Срещу четирима от тях има бързи съдебни производства. В много от задържаните са открити бухалки, метални боксове, ножове и пиротехника.
Кметът на Раднево Теньо Тенев заяви на пресконференция, че хора от други градове, футболни фенове са виновни за окървавяването на протестите. „Хората в Раднево искат само едно – справедливо наказание за извършителите на това дръзко деяние. Хората искат спокойствие и край на ромските набези и кражби. Хората искат спокоен живот“, допълни кметът. Той обяви още, че на този етап в циганския квартал ще бъдат съборени четири сгради. Незаконните строежи са описани още вчера. Върху тях са залепени и протоколите с предупреждения за предстоящите мерки по събарянето им, допълва БНР. Всички сгради са търговски обекти, като една от тях е в строеж. Градоначалникът се зарече да предприеме всички законови мерки, за да спре незаконното строителство в циганския квартал. Такива са и исканията на протестиращите.
Близки на пострадалите категорично отрекоха те да са имали общ бизнес или спорове за разпределяне на нарковлияние с ромите, които бяха задържани за побоя. Те обаче признаха, че са се познавали бегло с биячите, защото посещавали една и съща фитнес зала.
Снощи видяхме протеста такъв, какъвто трябва да бъде един мирен протест, протест против насилието”, коментира пред Бтв директорът на полицията в града Мирослав Маринов. Според него засиленото присъствие на силите на реда е спомогнало за това да не се стигне до ексцесии. Затова и тази вечер също ще има много полиция за поредния протест в Раднево.


Share Follow

Leave A Reply