„Нашата история е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото за национално самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава. Това заяви в речта си по случай 6 май – Деня на Храбростта, президентът и главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев.

В словото си президентът засегна темата за българската армия, която по негови думи има нужда от модернизиране. По думите му за първи път от Втората световна война насам нивото на сигурност е толкова ниско. Той призова Министерския съвет и Народното събрание да подкрепят Министерството на отбраната в неговите инициативи за подобряване на сигурността на страната. Плевнелиев допълни, че са изготвени план и програма за модернизиране на българската армия, което трябва да приключи през 2020 г. Plevneliev parad

В речта си президентът изтъкна ролята на България в опазването на границите на Европейския съюз. „България пази границите си, спазвайки човешките права и принципите и ценностите на Европейския съюз. България познава признанието на партньорите, ние сме част от решението. Армията изпълнява отговорно задълженията си в НАТО и ЕС.“, добави още Плевнелиев.
„Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния”, посочи президентът.

Държавният глава говори за ролята на политиката, която трябва да се насочи към решаването на проблеми, не към тяхното създаване, за да се създаде едно обединено общество. „Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, а не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Бързо и лесно е да рушиш и дестабилизираш – трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение“, добави още той. Върховният глава засегна международни проблеми като тероризма, незаконното анексиране на Крим от Русия и войните, които се водят по целия свят. Плевнелиев заяви, че България стои добре в трудното международно положение и е на едно ниво със своите партньори в ЕС и НАТО.

За финал президентът поздрави всички български военнослужещи за професионалния им празник и пожела здраве и успехи на целия български народ.


Share Follow

Leave A Reply