С прожекция на документален филм за 125-годишната история на БСП – от първия събор на левицата на 2 август 1891 г. на Бузлуджа до днес, започна 49-ият конгрес на БСП в зала 1 на НДК.

В речта си пред делегатите Михаил Миков призова за предсрочни парламентарни избори, като ги нарече единствен изход от положението в България.  И в последния си доклад пред Конгреса лидерът на левицата напомни за отношението на БСП към Русия: „Призовавам за отмяна на санкциите срещу Русия.“, обяви той от трибуната на форума и получи бурни аплодисменти от присъстващите в залата. Миков уточни още, че България е загубила пазар за стотици милиони, а това е ударило дребните производители.

4801964

Председателят на БСП постави и акцент върху демографската криза като основен проблем в обществото. „Необходими са спешни мерки за справяне с демографската криза, днес и сега!“. Миков говори и за проблемите в здравеопазването и образованието. „Стотици хиляди са без достъп до здравеопазването“. „Политиките на неолиберализма нанесе тежки щети на образованието.Неравенствата се задълбочиха. Народната просвета не може да обслужва целите на една и друга партия. Образованието трябва да дава най-вече добра подготовка на децата в живота.“, обясни Миков.

4801965

Очаквано Михаил Миков критикува всички сектори на държавната политика. Той акцентира върху бедността като основен проблем в България. Според него социалната политика трябва да вземе централно място в държавата.

Лидерът на социалистите заяви, че десните партии са в основата на проваления преход. А с участието си в управлението на страна по време на торйната коалиция, БСП е дала курс на подобряване на живота на хората. „В участието ни в управлението, България преживя най-добрите си години на прехода-  2005-2009 година“, допълни Миков.

Той заяви, че БСП не е изгубила идейния си характер и волята да отстоява своето важно място в политиката в България. „Ние ще имаме своето влияние и след прехода, но само ако запазим идейния характер на партията и не допуснем да се отклоним от нейните социалистически ценности.“

Акцентът върху приемствеността на БСП и БКП продължи след като Миков заяви, че 125 годишната история на БСП е неизменна част от историята на България и историята на лявото движение в Европа.

Михаил Миков заяви още, че трябва да се работи активно за привличане на нови членове и симпатизанти от всички слоеве на обществото. „Днес ние трябва да печелим наново доверието на хората. Важно е да възстановим другарските отношения помежду си.“ Той допълни, че трябва да се съживят „позанемарените“ контакти с „приятелите“ от синдикатите и да се осъществят нови контакти с неправителствените организации.

4801968

Михаил Миков оправда минусите за левицата от участията й в коалиционното управление с ДПС и НДСВ: „БСП носи активите и пасивите от всички свои участия в политическите съюзи. Те трябва да се правят с политически принципи, открито и прозрачно, при гаранция, че може да се постигне определена политическа цел. Недопустимо е да се правят политически съюзи заради участие във властта на всяка страна. За нас участието във властта е възможност за реализация на политическите идеи на партията.“

В речта си лидерът на БСП подаде ръка на бившите си съпартийци от АБВ. Миков се обърна към отцепилите се бивши членове на БСП с призив да се завърнат в партията. „Нашите бивши другари винаги ще имат място в БСП. Всички леви хора, които не искат да са заложници на чужди амбиции, са винаги добре дошли обратно в нашата партия.“

Речта му премина под наслов „Продължаваме ясния си ляв курс!“.

 

4802262

Основният претендент на Миков за поста председател на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова заяви преди началото на конгреса, че би било добре жена да оглави БСП. Нинова обяви първата си задача при спечелване на избора за ръководство на партията. Тя ще бъде организационната промяна в БСП, която включва засилване на структурите и организациите по места, след което веднага ще започнат разговори с ляво мислещи хора извън БСП.

И двамата претенденти за лидер на БСП – Нинова и Миков са за предсрочни парламентарни избори.

 


Share Follow

Leave A Reply