Росен Плевнелиев наложи вето върху текстовете, които ограничават избирателните права на българите в чужбина. Това става ясно от съобщение на прессекретарията на президента.

Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, се казва още в съобщението. Държавният глава подкрепя всяка демократична промяна в посока на гарантиране на прозрачни избори. Това обаче да не е за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина, смята Плевнелиев.

Според него връщането за преразглеждане на текстове от Изборния кодекс ще даде възможност на депутатите да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Росен Плевнелиев мотивира ветото си и с обяснението, че „демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители.“

Държавният глава приветства промените в Изборния кодекс, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Президентът е убеден, че постигнатото обединение на парламентарното мнозинство около това решение се оценява позитивно от българските граждани.


Share Follow

Leave A Reply