Варненският бизнесмен Даниел Славов и депутатът от предишния парламент от БСП Борислав Гуцанов се появиха в Панамските досиета. „Swiss Capital Investments“ е офшорна фирма. Запитването за нейното регистриране идва от България.

Според “Документите от Панама” Swiss Capital Investments е вписана в регистрите на Британските Вирджински острови през септември 2005 г. За посредник е използвана базираната в София посредническа кантора “Сава Мениджмънт”, за която “24 часа” писа, че е помогнала за регистрацията на поне 38 офшорни компании чрез “Мосак Фонсека” през последните 10-15 години. Две са българските компании, в които участва Swiss Capital Investments. Едната е “Пропъртис кепитал”, а другата – “Юниън Инвестмънт Адвайзърс”. Даниел Славов, известен още като Дидо Дънката, е собственик на строителната компания „Борд“ ООД. Същата тази компания притежава голям дял в акционерното дружество “Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс”. Това дружество е със специална инвестиционна цел. Освен Славов, дялове притежават Симеон Ненков и Бонка Ненкова – братът и майката на жената, с която Славов живее, както и “Алфа Асет Мениджмънт”. През 2008 г. „Swiss Capital Investments“ купува дяловете на “Алфа Асет Мениджмънт”. По този начин става най-големият акционер в “Пропъртис кепитал” с 46%. “Пропътис Кепитъл Инвестмънтс” инвестира в имоти като издава ценни книжа за набраните средства, печели от препродажбата им и от наеми. Офшорката “Суис Кепитъл Инвестмънтс” се рекламира в сайт на свързаните с нея фирми с управление на финансови портфейли на най-големия капиталов пазар FOREX. Втората фирма, която се свърза с „Суис Кепитъл Инвестмънтс“ е “Юниън Инвестмънт Адвайзърс”. Тя обаче не е осъществявала дейност.

За първи път в общественото пространство се заговаря за „Суис Кепитъл Инвестмънтс” през 2012 г. след доклад на Варненската окръжна прокуратуа. В него се прави отчет на свършената работа по разследването, станало популярно като “Медузи”. През 2010 г. във Варна бяха арестувани депутатът от БСП Борислав Гуцанов, приближеният му по това време Даниел Славов и още двама души. Обвинението обаче не стига до съда, а Гуцанов и Славов осъдиха България в Страсбург заради унизителните арести. Днес „Панамските досиета“ станаха достъпни за обществото. Това обяви Международният консорциум на разследващите журналисти, който направи разкритията. Днес беше активирана и база данни с документи на повече от 200 000 офшорни дружества, регистрирани в 21 данъчни убежища в целия свят.

Припомняме ви, че т.нар. „Панамски досиета“ са най-голямото изтичане на информация в историята. Повече от 11 млн. файла с данни изтече от една от най-големите офшорни правни фирми, ситуирана в Панама – Моссак Фонсека. Това разкритие показа как влиятелни и богати хора използват данъчния рай на офшорните зони, за да прикриват своето богатство, да перат пари и да укриват данъци. Списъците разкриха и тепърва ще разкриват много имена на известни и влиятелни хора. Сред тях са руският президент Владимир Путин, пакистанският премиер, президентът на Украйна Петро Порошенко, бащата на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, министър-председателят на Исландия и др. Повече от 150 български имена също излязоха в списъците. Сред по-известните до сега бяха Тодор Батков, Евгения Банева, Николай Банев и Ангел Божилов – свързаният с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

 


Share Follow

Leave A Reply